Elveția înăsprește de luni măsurile anti-COVID și reintroduce telemunca obligatorie

  • 17 Decembrie 2021 18:59
Elveția înăsprește de luni măsurile anti-COVID și reintroduce telemunca obligatorie

Elveția va înăspri de luni măsurile anti-COVID pentru a încerca să limiteze amploarea celui de al cincilea val al epidemiei și să anticipeze răspândirea variantei Omicron, a anunțat guvernul federal, care va restrânge sever accesul persoanelor nevaccinate și va impune revenirea la telemuncă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Numai persoanele vaccinate sau vindecate vor avea de acum acces în interiorul restaurantelor, stabilimentelor culturale și unităților de sport și recreere precum și la evenimentele din interior", a precizat Consiliul federal într-un comunicat.

Este ceea ce se numește 2G în Elveția, de la cuvintele germane "genesen" (vindecat) și "geimpft" (vaccinat).

Odată cu apropierea sărbătorilor de Crăciun, care se derulează în general în familie în această țară alpină, reuniunile private vor fi limitate la zece persoane, inclusiv copiii, dacă unul dintre participanții de cel puțin 16 ani nu este vaccinat sau vindecat de COVID-19.

Din perspectiva autorităților federale, aceste măsuri ar trebui să limiteze infectarea persoanelor nevaccinate "pentru că ele transmit mai ușor virusul și sunt mai frecvent confruntate cu complicații atunci când sunt contaminate".

Marea majoritate a persoanelor bolnave ajunse la serviciul de terapie intensivă din Elveția nu sunt vaccinate.

În locurile unde nu este posibil să se poarte masca sau în baruri și discoteci se aplică regula așa-numită 2G+, care impune prezentarea unui test negativ, în plus față de permisul sanitar.

Persoanele a căror vaccinare, rapel sau vindecare datează de mai puțin de patru luni sunt scutite de la această obligație de depistare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău