Elveția: Epidemia de coronavirus, la cel mai înalt nivel de la mijlocul lunii aprilie

  • 21 August 2020 18:52
Elveția: Epidemia de coronavirus, la cel mai înalt nivel de la mijlocul lunii aprilie

Elveția a înregistrat vineri, pentru a doua oară în această săptămână, peste 300 de noi cazuri zilnice, un nivel care nu a mai fost atins de la mijlocul lunii aprilie, existând temeri privind apariția unui al doilea val, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Țară cu 8,5 milioane de locuitori, Elveția a fost relativ ferită de noul coronavirus, în ciuda apropierii sale de Italia, care a fost epicentrul pandemiei în Europa.

Guvernul elvețian nu a introdus niciodată măsuri de izolare așa de stricte ca alte țări europene, ci restricții care au fost ridicate progresiv de la 27 aprilie, permițându-le astfel elevilor să revină la școală la mijlocul lunii mai.

Autoritățile au explicat atunci că Elveția a reușit să evite ce e mai rău, în special datorită respectării regulilor și a măsurilor de protecție de către populație.

Însă de la mijlocul lunii iunie, numărul de noi cazuri zilnice, care se apropia atunci de 20, a crescut constant, obligând autoritățile să fie mai ferme.

Astfel, din iulie a devenit obligatorie purtarea măștii în transportul public. Iar în unele cantoane, cum ar fi Geneva, unde numărul de cazuri a crescut semnificativ, masca a devenit obligatorie și în magazine.

Geneva a închis de asemenea cluburile de noapte din august, în contextul în care discotecile, barurile și alte locuri de divertisment au fost acuzate că facilitează transmiterea virusului în mai multe regiuni din țară.

"Situația este sub control, dar rămâne fragilă", a declarat joi ministrul elvețian al Sănătății, Alain Berset, care a deplâns în fața presei "o anumită scădere a disciplinei" în rândul populației și a făcut apel la respectarea măsurilor de protecție și de carantină.

În Elveția, boala COVID-19 a făcut 1.718 morți de la detectarea primului caz, la sfârșitul lunii februarie, în cantonul Ticino, la frontiera cu Italia.

Autoritățile federale au transmis joi că "situația rămâne sub control și că urmărirea contactelor de către cantoane funcționează", în timp ce spitalizările rămân pentru moment destul de stabile. Însă Berna a mai precizat că monitorizează "cu atenția situația, care poate evolua foarte rapid".

Îngrijorarea survine în contextul în care majoritatea elevilor și-au reluat cursurile la mijlocul lunii august, fără mască, unele voci temându-se de o răspândire mai puternică a virusului. La Geneva, școala se va relua la 24 august.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău