Elveția consideră neconstituțională confiscarea activelor rusești, pe care UE intenționează să le folosească pentru reconstrucția Ucrainei

  • 15 Februarie 2023 16:26
Elveția consideră neconstituțională confiscarea activelor rusești, pe care UE intenționează să le folosească pentru reconstrucția Ucrainei

Confiscarea averilor rusești în vederea folosirii acestora pentru reconstrucția Ucrainei este neconstituțională în Elveția, a estimat miercuri grupul de lucru condus de Consiliul Federal (guvernul de la Berna), însărcinat să examineze această chestiune în contextul înghețării activelor rusești în Elveția după lansarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, transmite Agerpres.

„Dreptul elvețian nu autorizează exproprierea averilor private fără despăgubire dacă originea lor nu este ilegală", explică grupul de lucru. "O asemenea confiscare ar fi contrară ordinii juridice, în special garanțiilor constituționale, și obligațiilor internaționale ale Elveției", a concluzionat acesta.

Totuși, guvernul elvețian a mai transmis că urmărește alte piste de reflecție avute în vedere de aliații Ucrainei asupra posibilității confiscării rezervelor monetare ale Băncii Naționale a Rusiei și a altor bunuri ale statului rus.

În urma sancțiunilor impuse Rusiei după lansarea invaziei în Ucraina, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruși au fost înghețate în UE, iar statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ''furt''.

Deși nu face parte din UE, Elveția s-a raliat rundelor succesive de sancțiuni impuse Rusiei de către blocul comunitar, dar aceasta a stârnit o dezbatere internă intensă asupra interpretării neutralității tradiționale a Elveției.

La nivel internațional se poată în prezent discuții asupra folosirii activelor rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri că UE va face un inventar exact al activelor înghețate aparținând Băncii Centrale a Rusiei în vederea "posibilei utilizări" a acestora pentru reconstrucția Ucrainei.

„Vom urmări oligarhii (ruși) care încearcă să-și disimuleze sau să-și vândă activele pentru a eluda sancțiunile. Și, împreună cu statele membre, vom revizui activele înghețate ale Băncii Centrale ruse în UE. Trebuie să știm unde se află și cantitatea lor. Aceasta este crucial în vederea posibilei folosiri a activelor rusești pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei", a spus Ursula von der Leyen, anunțând detaliile celui de-al 10-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei pe care-l pregătește UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău