Elveția confiscă 132 milioane de euro de la apropiați ai lui Viktor Ianukovici. Activele, blocate după revoluția ucraineană din 2014

  • 16 Februarie 2023 15:02
Elveția confiscă 132 milioane de euro de la apropiați ai lui Viktor Ianukovici. Activele, blocate după revoluția ucraineană din 2014

Guvernul elvețian a decis miercuri să lanseze noi proceduri menite să confiște activele blocate în Elveția după revoluția ucraineană din februarie 2014 care s-ar putea ridica la aproape 132 de milioane de euro în total, informează AFP.

Aceste proceduri vizează activele blocate de Elveția ce aparțin unor persoane cu legături cu fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014 de o revoltă populară împotriva virajului pro-rus întreprins de guvernului acestuia, scrie Digi24.

„Toate activele susceptibile să fie confiscate - peste 130 de milioane de franci în total - vor face obiectul unor proceduri de confiscare în Elveția”, a anunțat miercuri Consiliul Federal (guvernul) într-un comunicat. „Elveția susține astfel Ucraina”, a adăugat guvernul elvețian, ținând totodată să precizeze că decizia de miercuri nu este în niciun fel legată de sancțiunile împotriva Rusiei adoptate după declanșarea invaziei sale asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022, transmite Agerpres.

La câteva zile după destituirea lui Viktor Ianukovici, Berna ordonase înghețarea eventualelor sale active din Elveția, precum și a celor ale anturajului său, în baza legii asupra valorilor patrimoniale de origine ilicită. Ucraina a declanșat apoi proceduri penale pentru a le recupera și a depus mai multe cereri de cooperare reciprocă pe lângă autoritățile elvețiene.

De atunci, Elveția a transmis numeroase documente și elemente doveditoare Ucrainei și a apreciat miercuri că, în cadrul acestei cooperări, lansarea unor proceduri de confiscare este de acum „posibilă și oportună”.

Guvernul elvețian a lansat pe 25 mai 2022 o primă procedură menită să confiște circa 100 de milioane de franci elvețieni. El a decis să deschidă și altele, crescând la peste 130 de milioane de franci suma totală a activelor susceptibile să fie confiscate. Acești bani vor rămâne blocați până când justiția administrativă elvețiană va da o decizie definitivă asupra confiscării lor, a explicat guvernul elvețian miercuri.

În cazul în care activele vor fi confiscate definitiv, acestea vor fi restituite în beneficiul populației ucrainene, în cadrul unui acord internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău