Elveția anunță că Rusia nu a fost invitată „în această etapă” la negocierile de pace privind Ucraina

  • 02 Mai 16:54
Elveția anunță că Rusia nu a fost invitată „în această etapă” la negocierile de pace privind Ucraina

Guvernul elvețian a anunțat joi că, "în această etapă", Rusia nu se numără printre cele 160 de delegații invitate la negocierile care urmează să aibă loc în Elveția la jumătatea lunii iunie și care au ca scop obținerea păcii în războiul dintre Moscova și Kiev, informează Reuters, citat de Agerpres.

"Elveția este convinsă că Rusia trebuie implicată în acest proces. Un proces de pace fără Rusia nu este posibil", a declarat guvernul elvețian într-un comunicat la care face referire sursa. Guvernul elvețian a insistat că a arătat întotdeauna deschidere față de invitarea Rusiei, dar a remarcat că Moscova a subliniat în mod repetat că nu are niciun interes să participe la primul summit.

Oficialii ruși au făcut referire la adoptarea de către Elveția a sancțiunilor UE împotriva Moscovei din cauza invaziei Ucrainei și au susținut că, prin urmare, Elveției îi lipsește credibilitatea ca mediator neutru.

Elveția a anunțat în ianuarie că va găzdui un summit de pace la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Delegațiile invitate includ membri ai grupurilor G7, G20, BRICS, UE, organizații internaționale și doi reprezentanți religioși, a explicat guvernul elvețian.

Executivul de la Berna a reiterat că dorește să creeze un cadru pentru realizarea unei păci durabile în Ucraina, precum și o foaie de parcurs pentru participarea Rusiei la procesul de pace.

Discuțiile vor avea loc în perioada 15-16 iunie în stațiunea Burgenstock din cantonul Nidwalden, la periferia orașului Lucerna.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău