Elveția a semnat contractul pentru achiziționarea a 36 de avioane de luptă americane F-35

  • 19 Septembrie 2022 19:52
Elveția a semnat contractul pentru achiziționarea a 36 de avioane de luptă americane F-35

Elveția a semnat luni contractul pentru achiziția controversată a 36 de avioane de luptă americane F-35 în valoare de peste 6 miliarde de franci elvețieni (6,3 miliarde de euro), relatează AFP.

„Pe 19 septembrie 2022, directorul general pentru armament Martin Sonderegger și șeful de proiect Darko Savic au semnat la Armasuisse, la Berna, contractul de achiziție cu guvernul american”, anunță un comunicat al Armasuisse, agenția însărcinată cu achiziția de echipamente de apărare a Confederației Elvețiene. Livrările de F-35 A de la compania Lockheed-Martin urmează să înceapă în 2027, potrivit calendarului actual, și să continue până în 2030. Armasuisse insistă asupra faptului că „prețurile și condițiile contractuale” sunt fixate în contract „de manieră constrângătoare și sunt supuse unui control strict”.

În paralel, agenția a semnat contractul de compensare industrială de 2,9 miliarde de franci elvețieni care urmează să le permită companiilor elvețiene să profite de această achiziție costisitoare. Semnarea contractului este actul final al unei lungi saga pentru a dota forțele armate elvețiene cu noi aparate de zbor. Consiliul federal a decis la sfârșitul lui iunie 2021 să achiziționeze aparate F-35, considerate avioanele de luptă cele mai moderne și mai sofisticate din lume și cu care sunt dotate deja numeroase țări europene. În septembrie 2020, elvețienii au aprobat la limită o alocare de 6 miliarde de franci elvețieni pentru a permite forțelor aeriene să se doteze cu o nouă flotă, aparatele în prezent în serviciu - F/A 18 și F5 - ajungând la finalul duratei de exploatare la sfârșitul deceniului.

Deși guvernul elvețian susține că avionul este de departe cel mai bun, la prețul cel mai scăzut dintre toate cele care au concurat pentru contract (Rafale, F/A-18 și Eurofighter), nenumăratele dificultăți tehnice și depășiri bugetare ale programului F-35 în SUA au determinat două comisii parlamentare elvețiene să lanseze o anchetă asupra modului de alegere a aparatelor de zbor. Aceste comisii nu au pus sub semnul întrebării alegerea făcută, dar unii dintre membrii lor și-au exprimat regretul că guvernul nu și-a lăsat mai multă marjă de manevră pentru a merge dincolo de evaluarea tehnică și financiară și a putea ține astfel cont mai mult de factori mai politici. Comunicarea cu aliații europeni și în special cu Franța a fost de asemenea criticată, mai transmite AFP,preluată de Agerpres. Recent, Grecia și Germania au intrat pe lista țărilor europene care vor să achiziționeze aparate F35, deja cumpărate de Regatul Unit, Belgia, Danemarca, Italia, Finlanda, Norvegia, Țările de Jos și Polonia.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău