Elveția a organizat exerciții militare de amploare, în contextul în care rolul său în apărarea europeană este în atenție

  • 09 Mai 2023 16:42
Elveția a organizat exerciții militare de amploare, în contextul în care rolul său în apărarea europeană este în atenție

Elveția a organizat cele mai mari exerciții militare din ultimele peste trei decenii, soldații repetând cum să respingă un inamic fictiv, cum să arunce grenade și cum să folosească muniție reală, totul pentru a întări capacitățile de autoapărare care definesc „neutralitatea armată" a țării, relatează Agerpres.

Exercițiile, la care au luat parte 4.000 de militari și s-au desfășurat timp de nouă zile și în patru cantoane, au avut loc în contextul în care rolul țării în arhitectura europeană de apărare a ajuns în centrul atenției pe fondul apelurilor de a ajuta Ucraina pentru a se apăra în fața invaziei ruse.

Exercițiile LUX 23, plănuite încă din 2021, nu au fost organizate ca răspuns la invazia rusă din Ucraina, începută în februarie anul trecut, însă armata elvețiană a precizat că războiul le-a făcut și mai relevante.

„Disponibilitatea partenerilor noștri și înțelegerea populației cu privire la acest tip de exerciții s-au schimbat semnificativ", a declarat Mathias Tuscher, comandant al Diviziei Teritoriale 1 a Elveției.

„Acest lucru, bineînțeles, este legat direct" de războiul din Ucraina, a afirmat el.

Presiunea publică locală și presiunea internațională au crescut pentru ca Elveția să elimine interdicția privind exporturile de arme spre zone de război, însă unele facțiuni politice se tem că acest lucru ar însemna sfârșitul tradiționalei sale politici externe de neutralitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău