Elveția a înghețat active rusești în valoare de peste șase miliarde de dolari

  • 24 Martie 2022 14:29
Elveția a înghețat active rusești în valoare de peste șase miliarde de dolari

Guvernul elvețian a înghețat active rusești vizate de sancțiuni în valoare de aproximativ 5,75 miliarde de franci (6,17 miliarde de dolari) și este posibil ca această cifră să crească, a declarat joi un oficial guvernamental elvețian, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Astăzi, pentru prima dată, vă pot oferi un indiciu cu privire la valoarea fondurilor înghețate. Până la această dată, Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a fost înștiințat cu privire la fonduri și active în valoare de aproximativ 5,750 miliarde de franci", a declarat joi Erwin Hollinger, un oficial de rang înalt din cadrul Agenției SECO care supervizează sancțiunile.

Erwin Hollinger a precizat că printre activele înghețate se află și mai multe proprietăți imobiliare folosite ca resorturi turistice.

Până acum, SECO nu a oferit estimări cu privire la valoarea activelor înghețate sau a celor care ar putea fi spuse la sancțiuni după ce Elveția a început să copieze sancțiunile introduse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei.

"Cifra menționată, de peste cinci miliarde de franci, este doar o fotografie la un anumit moment", a spus Bollinger. "Având în vedere informațiile cu privire la noi posibile extinderi ale listei sancțiunilor UE, pe care Elveția le va introduce și ea, este foarte posibil ca cifra să continue să crească", a adăugat oficialul.

Presiunile asupra Elveției, o destinație populată în rândul elitei rusești și un loc unde este depozitată o mare parte din avuția rusească, să identifice mai rapid și să înghețe activele aparținând sutelor de ruși vizați de sancțiunile internaționale.

Anterior, Asociația bancherilor elvețieni (SBA) a estimat că băncile din țara cantoanelor au în conturile lor active rusești în valoare de până la 213 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, Erwin Hollinger a atras atenția că nu toate activele rusești din Elveția sunt supuse la sancțiuni. "Nu orice individ sau entitate sancționată are active în Elveția. Și, pe de altă parte, nu orice rus care are active în Elveția se află simultan și pe lista sancțiunilor", a precizat oficialul elvețian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău