Elveția a dezvoltat primul aparat care produce piele pentru transplanturi

  • 05 Iulie 2021 17:50
Elveția a dezvoltat primul aparat care produce piele pentru transplanturi

Compania elvețiană Cutiss a dezvoltat primul aparat capabil să genereze piele în mari cantități pornind de la o mostră a pacientului, un succes uriaș pentru cei aproximativ 11 milioane de pacienți din întreaga lume cu arsuri grave, relatează EFE, scrie AGERPRES.

Metoda tradițională constă în prelevarea unei bucăți de piele sănătoasă care își poate extinde de nouă ori suprafața, în timp ce acest aparat poate multiplica până la de 100 de ori mostra originală, obiectivul fiind de 500 de ori, a explicat compania într-un comunicat.

Pentru pacienții cu arsuri pe suprafețe mici, metoda tradițională ar putea fi suficientă, însă pentru cei cu arsuri pe porțiuni de între 60 % sau 70 % din corp, noua tehnică este revoluționară.

"Nu este piele artificială și nici tocmai naturală. Dacă vrem să fim exacți, este echivalentul unui țesut cutanat cu ajutorul bioingenieriei", a explicat cofondatoarea și directorea Cutiss, Daniela Marino.

Noua piele, numită "denovoSkin" are un milimetru grosime, la fel ca derma sau epiderma naturală și o culoare roz fluorescent, iar odată aplicată pe porțiunea arsă capătă culoarea naturală a pielii.

Produsul, care este supus în prezent testelor clinice, este deja utilizat la unii pacienți.

Potrivit companiei, acest aparat, care se așteaptă să ajungă pe piață în 2023, va permite ca tratamentul să fie la îndemâna țărilor în dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău