Elveția a autorizat, în premieră mondială, un vaccin bivalent împotriva COVID-19

  • 30 August 2022 12:20
Elveția a autorizat, în premieră mondială, un vaccin bivalent împotriva COVID-19

Agenția de reglementare a medicamentelor din Elveția, Swissmedic, a anunțat luni că a autorizat primul vaccin bivalent anti-COVID-19 din această țară, care va putea fi utilizat ca doză booster, informează Reuters, citată de Agerpres

Vaccinul Spikevax, dezvoltat de compania americană Moderna cu ajutorul tehnologiei ARN mesager împotriva a două variante ale noului coronavirus, a fost autorizat pentru toate persoanele cu vârste de peste 18 ani, au precizat reprezentanții Swissmedic.

Swissmedic a emis o autorizație temporară de utilizare a acestui vaccin Moderna, care a fost adaptat pentru a oferi protecție împotriva a două tulpini diferite ale virusului SARS-CoV-2, relatează site-ul swissinfo.ch.

Noul vaccin, denumit "Spikevax Bivalent Original/Omicron", a fost conceput pentru a fi administrat în două doze de câte 0,5 ml.

Fiecare doză conține 25 de micrograme din vaccinul original Spikevax mRNA-1273 și 25 de micrograme de ARN mesager care vizează varianta Omicron (subvarianta originală BA1 și subvariantele BA.4/BA.5).

Luni, reprezentanții Swissmedic au declarat că acest vaccin a generat în cadrul testelor clinice concentrații mai mari de anticorpi împotriva variantei Omicron decât vaccinul original Spikevax și că noul ser bivalent a avut "efecte secundare comparabile" în raport cu serul original.

Efectele secundare includ iritație, roșeață sau inflamare în zona de injectare, oboseală, dureri de cap, frisoane și senzație de greață.

Reprezentanții Comitetului de Experți în Medicină Umană au autorizat la rândul lor, printr-o decizie separată, utilizarea noului vaccin bivalent produs de Moderna, a precizat Swissmedic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău