Elon Musk și cancelarul Germaniei au inaugurat prima fabrică Tesla din Europa

  • 22 Martie 2022 19:50
Elon Musk și cancelarul Germaniei au inaugurat prima fabrică Tesla din Europa

Șeful Tesla, Elon Musk, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au participat marți la ceremonia de inaugurare a fabricii de lângă Berlin (Gruenheide), primul hub din Europa al producătorului american de vehicule electrice, transmite BBC, potrivit Agerpres.

Unitatea, care a costat peste cinci miliarde de euro, este cea mai mare investiție din istoria recentă într-o fabrică auto din Germania.

Până acum Tesla a angajat acolo peste 3.000 de persoane, și ar urma să ajungă la 12.000 de angajați.

Elon Musk a declarat: "Aceasta este o zi măreață pentru fabrică", pe care a descris-o "un nou pas în direcția unui viitor sustenabil". La rândul său, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat că uzina este un semn de progres și viitorul industriei auto.

La Bursa de la New York, acțiunile Tesla au urcat cu 2,4%, investitorii salutând livrarea primelor 30 de mașini Model Y de la fabrica din Europa.

În afara fabricii, activiștii de mediu au protestat din mai multe motive, inclusiv a îngrijorărilor privind consumul de apă pentru necesitățile fabricii și a copacilor care au fost tăiați pentru construirea unității.

Activiștii au blocat o intrare a fabricii în timpul ceremoniei de inaugurare.

Marți, Tesla a livrat primelor 30 de modele electrice Model Y produse în Germania, mașinile au o autonomie de 514 km și costă 63.990 euro.

La capacitate maximă, uzina va produce 500.000 de automobile pe an, adică mai mult decât cele 450.000 de vehicule pe baterie pe care principalul grup auto german, Volkswagen, le-a vândut anul trecut în întreaga lume.

Tot la Gruenhe, Tesla va construi o uzină de baterii electrice și va avea o capacitate de producție de 50 GWh.

Elon Musk a avertizat deja că pentru majorarea producției va fi nevoie de o perioadă de timp mai mare decât cei doi ani cât a durat construcția uzinei din Germania. Analiștii de la JPMorgan prognozează că uzina de la Gruenheide va produce aproximativ 54.000 de vehicule în 2022, pentru a majora producția la 280.000 de unități în 2023 și la 500.000 de unități în 2025.

Tesla Inc, producătorul auto cu cea mai mare capitalizare bursieră, a anunțat recent că se așteaptă în acest an la o creștere de peste 50% a livrărilor de vehicule electrice, în pofida perturbărilor din lanțurile de aprovizionare, care ar urma să se atenueze doar în 2023. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău