Elon Musk reduce dimensiunile rachetei SpaceX care va călători spre Marte, pentru a reduce costurile

  • 29 Septembrie 2017 12:39
Elon Musk reduce dimensiunile rachetei SpaceX care va călători spre Marte, pentru a reduce costurile

Compania SpaceX a luat decizia de a reduce dimensiunile rachetei pe care o dezvoltă pentru a zbura spre Marte pentru a scădea costurile și își propune să înceapă construcția navei spațiale în prima jumătate a anului viitor, a declarat vineri Elon Musk, citat de Reuters.

SpaceX vrea să efectueze primul său zbor către planeta roșie în 2022, acesta urmând să transporte numai echipamente și provizii, dar în 2024 va avea loc o primă misiune cu echipaj uman, a declarat Musk, CEO al companiei, în cadrul Congresului internațional de astronautică din orașul australian Adelaide, scrie Agerpres.

Prima misiune cu echipaj uman a NASA spre Marte ar urma să aibă loc cu circa un deceniu mai târziu, potrivit Reuters.

Musk plănuia anterior să folosească un număr mai mare de vehicule spațiale pentru a susține colonizarea Marte, începând cu o capsulă numită "Red Dragon" în 2018, dar a spus că SpaceX s-a decis acum la o singură rachetă, mai suplă și mai scurtă.

"Vrem să facem ca actualele vehicule să devină inutile. Vrem să avem un singur sistem. Dacă putem face acest lucru, atunci toate resursele... pot fi aplicate acestui sistem. Sunt destul de încrezător că putem finaliza nava și să fim gata de lansare în circa cinci ani", a afirmat Musk. 

Racheta va fi parțial reutilizabilă și capabilă de zbor direct între Pământ și Marte, va putea transporta până la 120 de pasageri dar va putea fi folosită și pentru transport rapid pe Terra, a mai afirmat Musk.

"De acolo, colonia marțiană poate crește tot mai mult", a spus el, precizând că nava va putea fi folosită apoi pentru a deservi Stația Spațială Internațională și viitorul proiect al "satului lunar".

Racheta va avea o înălțime de 100 de metri și va avea 31 de motoare pentru a transporta în spațiu o sarcină utilă de 4.000 de tone. Nava spațială va avea 48 de metri lungime și va dispune de 40 de cabine în care vor putea locui câte trei persoane.

Lockheed Martin Corp a anunțat vineri propriile planuri pentru o misiune spre Marte cu echipaj uman vineri, prezentând schițele pentru realizarea unei stații spațiale de pe orbita lui Marte care va servi de "tabără de bază" și designul unei nave de aterizare care poate transporta patru astronauți pe suprafața planetei. 

"Știm că este frig, că va fi o planetă destul de neospitalieră, așa că începem cu roboții și apoi începem să coborâm pe planetă cu aceste lander-e", a declarat Rob Chambers, director de strategie pentru zboruri cu echipaj uman în spațiu al Lockheed, într-un interviu pentru Australian Broadcasting Corporation.

Chambers nu a avansat o dată, dar misiunea plănuită ar fi o expediție comună cu NASA, care își propune să ajungă pe Marte în anii '30.

Marte se află la o distanță de 225 milioane de kilometri de Terra și o primă misiune cu echipaj uman pe planeta roșie, pentru care numai zborul va dura șase până la nouă luni, este un scop extrem de ambițios, scrie Reuters.

SpaceX, companie fondată de Elon Musk cu scopul de a coloniza Marte, este una dintre companiile private sau finanțate de guvern intrate în competiție pentru a transporta oameni și echipament pe Marte și alte destinații din sistemul solar.

Compania Blue Origin a lui Jeff Bezos, cofondatorul amazon.com, lucrează și ea la designului unui vehicul numit New Armstrong care va fi capabil de transport pe Marte.

Rusia și China pregătesc fiecare misiuni cu echipaj uman pe Lună, iar Moscova a convenit să lucreze cu NASA la realizarea unei stații spațiale pe orbita satelitului Pământului care să fie "o poartă de ieșire în spațiu" și un punct de plecare pentru viitoare misiuni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău