Elita securității și apărării, așteptată anul acesta la Conferința de la Munchen, deși sub semnul restricțiilor anti-coronavirus

  • 08 Februarie 2022 17:27
Elita securității și apărării, așteptată anul acesta la Conferința de la Munchen, deși sub semnul restricțiilor anti-coronavirus

Circa treizeci și cinci de șefi de stat și de guvern sunt așteptați la Conferința pentru securitate de la Munchen care are loc în capitala bavareză la jumătatea lunii februarie, au anunțat marți organizatorii, după ce ediția din 2021 s-a desfășurat online din cauza pandemiei de COVID-19, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Conferința, cunoscută și ca "Davos-ul apărării", reunește elita mondială a apărării și securității la luxosul hotel Bayerischer Hof din Munchen, și va fi serios marcată și anul acesta de restricțiile anti-COVID-19.

În plus, reuniunea din 18-20 februarie vine într-un moment sensibil, în contextul în care Rusia, care a desfășurat peste 100.000 de militari la granițele Ucrainei, a stârnit preocupări în Occident, care a decis la rândul său întărirea Flancului estic al NATO cu mii de trupe suplimentare, lansând totodată intense discuții diplomatice în ideea de a preveni un conflict militar.

Președintele rus Vladimir Putin nu va lua parte la reuniune, a declarat presei președintele în exercițiu al conferinței, Wolfgang Ischinger, menționând că nu este clar dacă ministrul rus de externe Serghei Lavrov va accepta invitația.

Între cei despre care se așteaptă să fie prezenți la Munchen se numără cancelarul german Olaf Scholz, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus Ischinger.

Potrivit lui, în curând se va putea clarifica și dacă vicepreședinta SUA Kamala Harris se va alătura reuniunii. În ce-l privește, ministrul de externe chinez Wang Yi intenționează să participe fie în persoană, fie virtual, având în vedere că în țara sa sunt în plină desfășurare Jocurile Olimpice de iarnă.

Miniștrii de externe și ai apărării din Germania și Franța se numără între cei peste 100 de miniștri pe a căror prezență se contează, precum și ministrul britanic al apărării, a mai adăugat Ischinger.

Wolfgang Ischinger urmează să predea la această ediție președinția conferinței, după 14 ani de mandat, fostului consilier al Angelei Merkel pentru politica externă și de securitate Christoph Heusgen. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău