Elicopter din Republica Moldova DOBORÂT. Numărul morților a ajuns la PATRU

  • 25 Noiembrie 2015 18:18
Elicopter din Republica Moldova DOBORÂT. Numărul morților a ajuns la PATRU

Un elicopter moldovenesc, ce oferea servicii de transport Guvernului Statelor Unite ale Americii în Afganistan a fost doborât seara trecută de persoane înarmate.

Incidentul s-a produs în regiunea Faryab, din Afganistan, controlată de talibani. Aeronava transporta militari din forțele de ordine din Afganistan, în cadrul unei misiuni civile. La bord se aflau 21 de persoane, dintre care trei membri ai echipajului, cetățeni moldoveni. Talibanii au ucis, se pare, patru persoane, una dintre care se presupune că ar fi cetățean al Republicii Moldova.

Numărul morților, în urma doborârii elicopterului moldovenesc cu 21 de persoane la bord în regiunea Faryab, din Afganistan, controlată de talibani a ajuns la 4 persoane. Potrivit directorului departamentului transport și logistică din cadrul companiei ”Valan International Cargo Charter” căreia îi aparține nava doborâtă, Evgheni Zagrebelnîi, aparatul de zbor, de model MI 17, presta servicii de transport Guvernului SUA și la momentul incidentului transporta 18 colaboratori ai forțelor de securiate afganeze. 

”A fost recepționat un mesaj de la căpitanul echipajului, potrivit căruia aparatul de zbor a fost atacat, este incendiat și este nevoit să aterizeze forțat. Peste jumătate de oră la fața locului a ajuns echipa de intervenție, formată din militari americani și afganezi. Lângă elicopter au fost găsite 4 cadavre, unul dintre care se presupune că ar fi al unui cetățean moldovean, membru al echipajului, identitatea căruia nu poate fi făcută publică din motive de securitate”, a declarat Evgheni Zagrebelnîi.

În același timp, Evgheni Zagrebelnîi a menționat că deocamdată nu au fost făcute solicitări de răscumpărare a ostaticilor și nici nu se cunoaște unde se află aceștia.

Rebelii din Afganistan au confirmat capturarea elicopterului prin intermediul unei rețele de socializare. Unul dintre talibani a publicat pe contul său de Twitter imagini cu elicopterul prăbușit.

Premierul interimar, Gheorghe Brega, a anunțat, după o ședință de urgență cu reprezentanții ministerelor de Externe și interne și SIS, că a solicitat oficial ajutor Ambasadelor SUA și României în Afganistan pentru a contribui la eliberarea ostaticilor și repatrierea acestora.

”Noi acum lucrăm cu toate structurile internaționale și am solicitat ajutorul ambasadelor tuturor țărilor prietene care își au sediul în Afganistan cum ar fi SUA și România. Am solicitat ajutorul și susținerea statului american în eliberarea ostaticilor, deoarece ei dețin controlul în acea zonă” a declarat Gheorghe Brega.

Elicopterul, de model MI 17, produs în anul 2007, este unul din cele trei aparte de zbor moldovenești care prestează servicii de transport pe teritoriul Afganistanului.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău