Elevi din Iași și Chișinău, împreună la Șezătoarea Mărțișorului

  • 03 Martie 2021 17:23
Elevi din Iași și Chișinău, împreună la Șezătoarea Mărțișorului

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași și Liceul Teoretic „Costache Negruzzi” din Chișinău au organizat online „Șezătoarea Mărțișorului”, prin care elevii au împărtășit obiceiuri de pe ambele maluri ale Prutului referitoare la această frumoasă tradiție românească, transmite basilica.ro.

Elevii ieșeni au povestit ce au aflat de la părinții și bunicii lor: mărțișoarele erau pe vremuri confecționate acasă, prin împletirea celor două fire de mătase, alb și roșu, care la capete aveau „cănăfiori”.

Totul era făcut cu multă migală și măiestrie de mâinile harnice ale fetelor din familie. Când mărțișoarele erau gata, erau prinse în foi de caiet cu niște ace și oferite celor dragi.

De obicei, de 1 Martie primeau mărțișoare băieții, care se întreceau în numărul mare de mărțișoare agățate la pieptul lor de către fete și își notau cu atenție numele dăruitoarelor, cărora le aduceau de 8 Martie ceva dulce sau o floare.

Și acum, în liceul ieșean, băieții primesc mărțișoare de la fete și fetele primesc ghiocei de 8 Martie.

Elevii din Chișinău au prezentat mărțișorul basarabean: împletit dintr-un fir alb și unul roșu, el se oferă împreună cu un ghiocel, simbol al primăverii și al dragostei.

Mărțișorul este purtat în piept întreaga lună martie, apoi se leagă de ramurile unui pom fructifer, în speranța că roadele lui vor fi bogate și vor aduce belșug în casele oamenilor.

La începutul lunii aprilie, în cele mai multe sate din Basarabia, pomii sunt împodobiți cu mărțișoare. În fiecare an are loc Festivalul Mărțișorului, inițiat la 1 martie 1967 la Chișinău.

În Basarabia, mărțișoarele se confecționează prin diverse metode: sunt cusute pe etamină, tricotate sau confecționate din hârtie creponată. Se oferă în primul rând membrilor familiei, apoi și colegilor de la școală.

Elevii basarabeni confecționează mărțișoare și le oferă copiilor de la casa de copii, pentru că ei nu au persoane apropiate care să le ofere mărțișoare. Sunt obișnuiți astfel de mici să facă și acte de caritate.

La finalul acțiunii, elevii și-au transmis felicitări și mărțișoare virtuale și și-au exprimat speranța că vor continua activitățile comune.

A fost foarte interesant să ne întâlnim și să vorbim între noi și sper să ne ajute această întâlnire și pe viitor, ca în continuare să avem o relație de durată”, a declarat Victor, elev la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Acțiunea a fost coordonată de profesoarele Floricica Morariu, Ines Crețu și Simona Iuscinschi din Iași și de profesoarele Angela Ababei și Ecaterina Alexandru din Chișinău.

Sursa: INFOPRUT.RO 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău