Eleonora Cercavschi: Baza este școala. Dacă nu pregătim un tânăr foarte bine în școala, nu putem avea nici economie, nici dezvoltare, nimic

  • 05 Octombrie 2022 15:58
Eleonora Cercavschi: Baza este școala. Dacă nu pregătim un tânăr foarte bine în școala, nu putem avea nici economie, nici dezvoltare, nimic

Astăzi în Rep. Moldova este marcată Ziua Profesorului, o meserie care nu mai este printre cele mai căutate, după cum arată datele statistice. La începutul anului școlar sistemul de educație primar și secundar din Rep. Moldova înregistra o lipsă de peste două mii de cadre didactice. Pe parcursul ultimilor zece ani, numărul profesorilor în instituțiile de învățământ primar și secundar din Rep. Moldova s-a diminuat cu peste 15 mii, în timp ce numărul elevilor a scăzut și el cu aproape 300 de mii, după cum arată datele Biroului Național de Statistică. Reportera Radio Chișinău, Ina Guțu a stat de vorbă cu directorii de la două din cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Deși întâmpină o serie de dificultăți precum lipsa sediilor proprii, număr mic de elevi ca urmare a unor presiuni constante din partea așa numitelor autorități de la Tiraspol, mai multe școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană nu se confruntă cu o lipsă de cadre majoră, la fel cum se întâmplă în multe instituții de învățământ din dreapta Prutului. Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului ”Ștefan cel Sfânt” din Grigoriopol, unde își fac studiile peste 220 de elevi, susține că singurul profesor lipsă în instituția pe care o conduce este cel pentru materia de educație tehnologică și arte plastice.

”Unicul lucru cu care ne confruntăm de ani de zile este lipsa clădirii. Noi nu avem clădirea noastră și copiii sunt obligați să circule de la Grigoriopol, Butor, Tașlâc, Crasnogorca, Delacău spre Doroțcaia. E clar că nu reușim să organizam calitatea educației așa cum ne dorim însă cât privește cadrele didactice, avem un mare noroc să avem un colectiv extraordinar de bun. Cadre tinere, care vor să muncească. Avem copii buni care vin cu drag la școală. Pentru acești copii însă Ministerul Educației trebuie să facă tot posibilul pentru a avea o clădire”, spune Cercavschi.

De peste 20 de ani elevii Liceului Ștefan cel Mare și Sfânt din Grigoriopol fac zilnic naveta câte 50 de km tur retur și studiază în schimbul doi la școala din satul Doroțcaia, după ce au fost alungați din școala lor din Grigoriopol de regimul separatist.

Potrivit Eleonorei Cercavschi în Rep. Moldova, alături de lipsa profesorilor în școli o altă problemă majoră a sistemului ar fi calitatea și pregătirea viitorilor profesori.

”Pe vremuri, elevul care învăța cel mai bine în clasă, devenea profesor. Acum, cu regret, cei care nu reușesc în alte instituții, merg la studii în învățământ. În școli vin tineri specialiști care lasă foarte mult de dorit. Trebuie de lucrat la acest capitol. Pentru că dacă nu vom face această reformă, dacă nu vom aduce oameni de calitate în învățământ, nu vom avea calitate în toate sectoarele. Baza este școala. Dacă nu pregătim un tânăr foarte bine în școala, nu putem avea nici economie, nici dezvoltare, nici nimic”, punctează Eleonora Cercavschi. 

La Liceul Teoretic ”Evrika”  din Râbnița deși nu lipsește nici un profesor, după cum am aflat de la directoarea instituției Eugenia Halus, o treime dintre cadrele didactice au vârsta de pensionare.

”De zeci de ani nu avem nici un tânăr specialist, de pe băncile universității. În Râbnița nu se întoarce nimeni. Cooptăm profesori din instituțiile de învățământ din Rezina, pentru a acoperi toate disciplinele școlare. Astăzi fiind o zi de sărbătoare suntem orientați pozitiv, cu dragoste față de profesie, față de copiii pe pe care îi avem în instituții. Ne dorim să rezistăm mulți ani înainte. Ca aceste școli să fie o mândrie pentru Rep. Moldova”, menționează Halus.

În Liceul ”Evrika” își fac studiile circa 200 de elevi. În ultimii ani numărul a crescut cu câteva zeci dar nu semnificativ. Lipsa unui sediu reprezintă principala problemă și a acestei instituții care în prezent închiriază spațiul unei grădinițe, contract ce expiră în câțiva ani.

”Totuși noi suntem, noi rezistăm, activăm. Sigur că ne dorim să avem mult mai mulți copii, un sediu care să corespundă cerințelor de liceu”, susține Eugenia Halus.

Situația demografică dar mai ales politica dusă de așa-numitele autorități de la Tiraspol față de aceste instituții din regiune face ca numărul de elevi la cele doar opt școli cu predare în limba română să fie în continuare redus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-7,76
Nori împrăștiați
Umiditate:86 %
Vint:0,51 m/s
Tue
-2
Wed
-1
Thu
-1
Fri
-2
Sat
-2
Arhivă Radio Chișinău