Electrica Furnizare din România se extinde la Chișinău (Mold-street)

  • 19 Decembrie 2020 10:10
Electrica Furnizare din România se extinde la Chișinău (Mold-street)

Compania Electrica Furnizare SA (EFSA), filială a Grupului Electrica din România va deschide o sucursală la Chișinău, potrivit unui comunicat publicat la Bursa de Valori București, scrie mold-street.com.

Potrivit sursei citate, decizia a fost adoptată de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) EFSA, iar sediul va fi pe adresa Vlaicu Pârcălab 63, Chișinău, Republica Moldova.

Electrica face astfel primul pas spre intrarea pe piața din Republica Moldova, după ce anterior au mai fost astfel de tentative. De exemplu în 2018-2019 s-a vehiculat că a dorit să cumpere activele grupului Gas Natural Fenosa, deținute în acea perioadă de gigantul spaniol Naturgy.

Spaniolii au preferat să bată palma cu cehii de la Emma Capital, care au preluat activele printr-un vehicul investițional din Cipru.

Intrarea Electrica Furnizare pe piața Republicii Moldova poate avea efecte benefice, stimulând concurența pe o piață dominată de câțiva competitori.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. 

Grupul oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională - cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru funizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.

În primele nouă luni ale anului 2020, Electrica și-a majorat veniturile cu 4% la circa 4,8 miliarde de lei și a raportat un profit net de 396 milioane de lei românești la nivel de grup, în creștere cu 146% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Compania are în prezent o capitalizare de circa 4,2 miliarde de lei, sau de peste 1,05 miliarde de dolari. 

Statul român deține prin intermediul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri o cotă de 48,8% din capitalul Electrica. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău