ELECTORALA 2024 | Trei candidați la funcția de președinte au fost avertizați de CEC

  • 13 Octombrie 16:54
ELECTORALA 2024 | Trei candidați la funcția de președinte au fost avertizați de CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de rapoartele și informațiile privind finanțarea campaniei electorale a candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie. Astfel, membrii comisiei au aplicat sancțiuni sub formă de avertisment pentru trei concurenți.

În cadrul ședinței CEC de astăzi, membrii comisiei au constatat că până în acest moment,  șapte concurenți electorali au prezentat informația cu privire la deschiderea contului cu mențiunea „Fond electoral”. 

„Luând act de rapoartele prezentate de către concurenții electorali, CEC a atenționat candidatul independent, Victoria Furtună, asupra obligației de a respecta prevederile cadrului normativ legat de obligativitatea de informare, în termen de 3 zile, a organului electoral despre nedeschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral”, se arată în comunicatul CEC. 

Sancțiune sub formă de avertisment a fost aplicată concurentului electoral, Partidul Politic „Partidul pentru Viitorul Moldovei”, care l-a desemnat pe candidatul Vasile Tarlev. Comisia a constatat că au fost utilizate mijloace financiare fără a le declara în prealabil la Comisie în modul stabilit.

Totodată, comisia l-a avrtizat și pe candidatul independent, Andrei Năstase pentru depunerea tardivă a raportului privind gestiunea financiară.

Comisia a aplicat sancțiune sub formă de avertisment candidatului independent, Tudor Ulianovschi. Examinând rapoartele, CEC a constatat că de către candidat au fost utilizate mijloace financiare fără a le declara în prealabil la Comisie în modul stabilit, a fost neglijată obligația evaluării activității voluntarilor indicați în raport și s-a constatat utilizarea serviciilor și mijloacelor materiale nedeclarate în raportul privind gestiunea financiară.

„Luând în considerare cumulul abaterilor și sancțiunea de bază sub formă de avertisment pentru încălcarea actelor normative în domeniul electoral, precum și comportamentul continuu vicios de finanțare a campaniei, CEC a aplicat candidatului independent, Tudor Ulianovschi și sancțiunea complementară modică, sub formă de privarea de timpii de antenă gratuiți pentru o perioadă de 48 de ore”, mai subliniază CEC. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,57 m/s
Mon
13
Tue
12
Wed
10
Thu
8
Fri
8
Arhivă Radio Chișinău