Electorala 2024 | Posturile TV au tendința de a reflecta procesul electoral într-o manieră preponderent neutră (Raport CJI)

  • 08 Octombrie 14:22
Electorala 2024 | Posturile TV au tendința de a reflecta procesul electoral într-o manieră preponderent neutră (Raport CJI)

Centrul pentru Jurnalism Independent a prezentat, astăzi, 8 octombrie, cel de-al doilea raport de monitorizare a mass-media în campania electorală. Cele 10 posturi de televiziune monitorizate, potrivit autorilor, au reflectat în mod aproape neutru cea de-a doua săptămână a campaniei electorale, adică perioada 27 septembrie-3 octombrie, transmite Radio Chișinău.

Tendința posturilor TV de a reflecta procesul electoral într-o manieră preponderent neutră se menține și în această perioadă de raportare, dar unele televiziuni au arătat preferințe pentru anumiți candidați și partide politice, a declarat secretara generală a Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, Polina Panainte.

„Deși sunt anumiți candidați prezentați și neutru și pozitiv, dar și negativ, ceea ce arată un interes sporit pentru anumiți candidați și probabil oarecare preferințe ale posturilor. Dar totuși vedem că foarte puțin apar acești candidați cu vorbire directă. Ne-am dori cu siguranță să vedem candidații prezenți în emisiuni, în dezbateri”, a spus Polina Panainte. 

La postul public TV din regiunea găgăuză, deși tonalitatea prezentării majorității actorilor electorali a fost neutră, puterea centrală și Partidul Acțiune și Solidaritate de guvernământ au apărut preponderent în lumină negativă, iar candidata PAS Maia Sandu a fost reflectată, în egală măsură, în context negativ și pozitiv, în special în emisiuni.

A fost semnalată o abordare diferențiată în știri și emisiuni la N4, care a a adoptat o tonalitate diferită în raport cu candidații, instituțiile statului și partidul de guvernământ. În acest context, candidata Maia Sandu, partidul aflat la guvernare și Executivul au fost reflectați negativ în toate emisiunile și dezbaterile difuzate în perioada de referință.

În emisiunile TVC21, contextul politic a fost analizat pe larg cu 3 dintre cei 11 candiați, Maia Sandu fiind defavorizată de cele mai multe apariții în lumină negativă.

Tonalitatea reflectării candidaților în știrile Jurnal TV a fost neutră, pozitivă și negativă. Candidata Maia Sandu și candidatul independent Alexandr Stoianoglo au avut apariții doar în lumină pozitivă. Reprezentații Guvernului au fost preponderent favorizați.

Moldova 1 Și Pro TV Chișinău a prezentat candidații preponderent în lumină neutră. La Pro TV Chișinău, cele mai multe apariții în lumină negativă le-au avut candidata independentă Victoria Furtună și candidatul PDCM, Ion Chicu. Fostul partid politic „Șor” și PSRM au avut mai multe apariții în context negativ.

Centrul pentru Jurnalism Independent urmează să prezintă încă două rapoarte de monitorizare a 10 posturi de televiziune în campania electorală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Wed
17
Thu
18
Fri
20
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău