Electorala 2024 | Membrii CEC au aprobat un spot video informativ despre procesul de înregistrare prealabilă

  • 29 August 20:40
Electorala 2024 | Membrii CEC au aprobat un spot video informativ despre procesul de înregistrare prealabilă

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi un mesaj de interes public și a acreditat un expert internațional pentru monitorizarea referendumului republican constituțional și a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie, comunică MOLDPRES.

Astfel, a fost aprobat un spot video informativ despre procesul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii din diasporă, care optează pentru votul prin corespondență, elaborat de către Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat.

În calitate de expert internațional a fost acreditată o persoană din partea Comisiei Electorale Centrale a Letoniei.

Tot astăzi, CEC a instruit persoanele responsabile de finanțele (trezorierii) grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale. Aceștia au fost familiarizați cu informații despre sursele de finanțare, categoriile de cheltuieli, aspecte de raportare a veniturilor și cheltuielilor grupurilor de inițiativă, precum și alte reglementări din actele normative.

Cadrul normativ prevede că, în termen de trei zile de la înregistrare, grupul de inițiativă trebuie să deschidă la bancă contul „Destinat grupului de inițiativă” și să efectueze cheltuieli din acest cont. Grupul de inițiativă este obligat să desemneze trezorier, iar acesta trebuie să aibă studii economice sau contabile specializare și să nu dețină funcții de demnitate publică. Trezorierii sunt obligați să întocmească rapoartele financiare și să le prezinte în termen organului electoral prin intermediul SSI „Control financiar”.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:5,14 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
20
Wed
20
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău