ELECTORALA 2024 | Cum va fi modificată Constituția dacă cetățenii vor vota pentru susținerea integrării europene a Republicii Moldova

  • 02 Octombrie 14:03
ELECTORALA 2024 | Cum va fi modificată Constituția dacă cetățenii vor vota pentru susținerea integrării europene a Republicii Moldova

În cazul unui rezultat pozitiv la referendumul din 20 octombrie privind aderarea la Uniunea Europeană, va fi prima dată, în istoria Republicii Moldova, când Constituția va fi modificată direct de către cetățeni. Dacă pragul de validare a referendumului constituțional republican de o treime dintre alegători înscriși pe liste va fi atins și dacă răspunsul afirmativ la întrebare va întruni mai mult de jumătate dintre voturi, Constituția Republicii Moldova va fi modificată, transmite Radio Chișinău.

Referendumul republican constituțional vizează modificarea Constituției Republicii Moldova în vederea aderării la Uniunea Europeană. Nici un alt subiect nu este vizat de referendum.

Cetățenii urmează să răspundă cu „Da” sau „Nu” la următoarea întrebare „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Proiectul de lege care vizează modificarea legii fundamentale se referă la: completarea preambulului Constituției cu două noi aliniate care reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și declară integrarea în Uniunea Europeană ca obiectiv strategic al țării și introducerea unui nou titlul în Constituție, „Integrarea în Uniunea Europeană”, care stabilește că aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și la actele de revizuire a acestora, va fi reglementată prin lege organică adoptată de Parlament. De asemenea, acest titlu specifică faptul că prevederile tratatelor UE și alte acte juridice obligatorii ale Uniunii Europene vor avea prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, în conformitate cu prevederile actului de aderare. 

Până la alegerile prezidențiale și referendum au rămas mai mult de două săptămâni. Autoritățile îndeamnă cetățenii să verifice corectitudinea datelor de pe listele electorale, pentru a contribui la acuratețea procesului electoral. Acest lucru poate fi făcut online, pe site-ul verifica.cec.md

„Pe această platformă alegătorii pot afla la ce secție de votare sunt înscriși pentru alegeri și referendumul din aceeași zi. În cazul în care datele sunt greșite, poate fi solicitată corectarea acestor date direct la biroul electoral, cu cel puțin șapte zile înainte de alegeri. Aceste modificări sunt procesate rapid”, a declarat Daniel Vodă.

Referendumul din 20 octombrie 2024 va fi al cincilea exercițiu electoral de acest tip organizat de la independența Republicii Moldova și al doilea care propune modificarea Constituției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
20
Sat
21
Sun
18
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău