Electorala 2024 | CEC are mai multe obiecții legate de actele depuse de blocul „Victoria”

  • 05 August 10:03
Electorala 2024 | CEC are mai multe obiecții legate de actele depuse de blocul „Victoria”

Comisia Electorală Centrală a conexat într-o singură procedură administrativă cererile privind înregistrarea blocului electoral „Victorie” pentru participare la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie. De asemenea, a decis să amâne examinarea întrucât materialele prezentate conțin erori tehnice, iar solicitanții trebuie să răspundă unor întrebări de clarificare, transmite IPN.

În cadrul ședinței de sâmbătă, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat că au fost depuse actele pentru înregistrarea Blocului electoral „VICTORIE - ПОБЕДА” pentru participarea la referendumul republican constituțional. Conform acordului de constituire, blocul este format de către Partidul Politic „Renaștere”, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Politic „Șansă” și Partidul Politic ,,Victorie”. Secretar executiv al blocului este deputata Marina Tauber. O cerere similară din partea acelorași solicitanți a fost depusă pentru înregistrarea blocului pentru alegerile prezidențiale. În consecință, Comisia a conexat cererile într-o singură procedură administrativă.

„Am observat că în documentele prezentate sunt anumite carențe tehnice, care nu pot fi acceptate de noi. Ca exemplu, în acordul cu privire la referendum se referă că una din sursele de finanțare vor fi creditele. Creditele nu sunt surse de finanțare eligibile pentru potențiali principali la referendum și nici chiar credite din bugetul de stat nu sunt admise pentru referendum. Respectiv, aceste prevederi nu sunt eligibile. Nu în ultimul rând, în același set de documente sunt prevăzute aspecte care țin de repartizarea și distribuirea alocațiilor de la bugetul de stat. Or, în cazul referendumului, partidele politice nu beneficiază de alocații de la bugetul de stat. Acest aspect este exclusiv caracteristic alegerilor generale”, a precizat Pavel Postica.

Reprezentanții blocului „Victorie” nu s-au prezentat la ședința de sâmbătă, însă Marina Tauber a venit cu o reacție, în care menționează că CEC se pregătește să refuze blocului înregistrarea participării la referendum. „Nu am dubii în această privință. În timp ce se pregătește această decizie, Comisia Electorală Centrală a luat o pauză și a amânat examinarea cererii noastre de participare la alegeri, comasând-o cu înregistrarea pentru referendum. Aceasta nu este doar o încălcare a legii, ci și un gest plin de tupeu cum nu s-a mai văzut. Este clar pentru toată lumea că referendumul și alegerile sunt două proceduri complet diferite. A face o singură apreciere asupra lor este o ficțiune din punct de vedere juridic”, susține Marina Tauber.

CEC urmează să reia examinarea cu privire la înregistrarea blocului pe data de 7 august.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău