Electorala 2024 | CEC a refuzat să înregistreze blocul electoral „Victorie-Pobeda” la scrutinul din toamnă

  • 07 August 14:28
Electorala 2024 | CEC a refuzat să înregistreze blocul electoral „Victorie-Pobeda” la scrutinul din toamnă

Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat astăzi înregistrarea blocului electoral „Victorie-Pobeda” pentru participare la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind integrarea europeană din această toamnă, din cauza neconformităților admise în documentele blocului electoral.

Potrivit CEC, materialele prezentate de blocul electoral nu indică modul clar privind sursele de finanțare a campaniei electorale, termenii și modul de formare a blocului și aspecte juridice de utilizate a denumirii blocului.

Subiecții blocului „Victorie” nu au reacționat la semnalele evidențiate de Comisia Electorală Centrală și au negat existența carențelor, a menționat vicepreședintele CEC, Pavel Postica.

„Comisia a solicitat elucidarea unor aspecte care au intervenit la etapa examinării actelor prezentate și anume: să confirme veridicitatea componenței organelor competente și asigurarea forumului, să clarifice acele aspecte incerte din acordul de constituire (...), legat de creditele care pot fi utilizate în cazul referendumului, să explice cum au de gând să asigure respectarea punctului 10 din acord, în ceea ce privește finanțarea campaniei în strictă conformitate cu prevederile legale reieșind din faptul că anterior Comisia Electorală Centrală a inițiat proceduri administrative care confirmă încălcarea legislației de către, cel puțin, două părți componente ale blocului electoral”, a spus Pavel Postica. 

Reprezentantul blocului „Victorie”, Adrian Cojocaru, a criticat decizia și a susținut că aceasta va fi atacată pe toate căile disponibile.

Hotărârea Comisei Electorale Centrale poate fi contestată în termen de 3 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Conform acordului de constituire, blocul este format de către Partidul Politic Partidul „Renaștere”, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Politic „Șansă” și Partidul Politic ,,Victorie”. Secretar executiv al blocului este deputata Marina Tauber.

Amintim că, pe 22 iulie, a început recepționarea actelor pentru înregistrarea blocurilor electorale care vor putea înainta candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Dosarele vor putea fi depuse până pe 25 august, la sediul Comisiei Electorale Centrale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,74
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău