Electorala 2024 | CEC a aprobat regulamentul privind organizarea și implementarea votului prin corespondență

  • 05 August 18:42
Electorala 2024 | CEC a aprobat regulamentul privind organizarea și implementarea votului prin corespondență

Comisia Electorală Centrală a aprobat astăzi regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul stabilește particularitățile de implementare a noii metode alternative de vot, care include condițiile de acceptare, dar și circumstanțele de respingere a cererilor pentru votare, modalitatea de transmitere a materialelor de votare către alegători și ulterior către organele electorale, numărarea și totalizarea voturilor, transmite Radio Chișinău.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a vorbit despre un set de instrucțiuni pentru alegători, care vor fi anexate Regulamentului.

„Pe lângă acest Regulament, de asemenea vom aproba și instrucțiuni care prevăd mult mai multe detalii în ceea ce privește modalitatea de analiză a cererilor privind votul prin corespondență. Mă refer la acele mijloace prin care este verificată identitatea alegătorului, deci aici venim cu instrucțiuni aparte și în ceea ce privește completarea procesului verbal, ce fel de proces verbal, care sunt acele rubrici obligatorii, dar și ceea ce ține de însăși instrucțiunea de completare a buletinelor de vot și de împachetare de către alegători, dar și de către organul electoral”, precizează Angelica Caraman. 

Regulamentul a fost avizat și consultat de 9 entități antrenate în acest proces, printre care Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției, S.E „Poșta Moldovei”, Agenția Servicii Publice și Asociația Promo-LEX, pentru „a coordona anumite aspecte de procedură și a primi mai multe detalii vizavi de această metodă nouă de implementare”, a subliniat Președinta CEC.

În iulie curent, CEC a inițiat consultări publice privind proiectul de hotărâre  „Pentru aprobarea Instrucțiunii privind procedura de numărare, centralizare și afișare a rezultatelor votării prin corespondență”, cu participarea reprezentaților partidelor politice, instituțiilor statului, organizațiilor neguvernamentale și societății civile. Proiectul de hotărâre și nota informativă sunt disponibile pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale, compartimentul „Cadrul normativ”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău