Electorala 2024 | CEC a aprobat modelul și textul buletinului de vot pentru referendum

  • 10 Septembrie 16:47
Electorala 2024 | CEC a aprobat modelul și textul buletinului de vot pentru referendum

Comisia Electorală Centrală a aprobat modelul și textul buletinului de vot pentru referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Acesta va fi de culoare violetă, iar întrebarea va fi: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, în dreapta fiind imprimate două opțiuni – „Da” și „Nu”, transmite IPN.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a descris buletinul de vot.

Se va tipări următorul text: „Proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova va avea următorul cuprins: „Noi, poporul Republicii Moldova, exercitându-ne în mod direct suveranitatea națională și dreptul de a participa la administrarea treburilor publice, în temeiul art. 2, 39 și 75 din Constituția Republicii Moldova, adoptăm prezenta lege constituțională. Art. I. – Constituția Republicii Moldova (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr. 78, art. 140), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. Preambulul se completează cu două alineate noi cu următorul cuprins: „RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova, DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova,”

Constituția se completează cu Titlul V1 cu următorul cuprins: „Titlul V1 INTEGRAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ, Articolul 1401 Aderarea la tratatele constitutive și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene (1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică. (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”. Art. II. – Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a hotărârii Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican”, a precizat Angelica Caraman.

Lungimea buletinului va fi de 330 de milimetri, iar lățimea de 160 milimetri. Buletinul de vot se tipărește pe hârtie opacă, mată de culoare violet. Acestea vor fi întocmite în limba română, iar, la solicitarea organului electoral din fiecare circumscripție, pot fi traduse în limbile minorităților etnice.

 

Electorala 2024 | CEC a aprobat modelul și textul buletinului de vot pentru referendum

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău