Electorala 2024 | Care este profilul politic al celor doi candidați care se vor confrunta în turul 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

  • 24 Octombrie 13:47
Electorala 2024 | Care este profilul politic al celor doi candidați care se vor confrunta în turul 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

Cei doi candidați la funcția de președinte al Rep. Moldova încep campania electorală pentru turul doi de scrutin, după ce ieri Comisia Electorală Centrală a prezentat rezultatele finale ale alegerilor din 20 octombrie. Președinta în exercițiu, Maia Sandu, s-a clasat pe prima poziție obținând 42,5% din sufragii, în timp ce locul doi i-a revenit candidatului susținut de socialiști, Alexandr Stoianoglo, care a acumulat 26% din voturi, transmite Radio Chișinău.

Pe 3 noiembrie cetățenii cu drept de vot din Rep. Moldova și din afara țării sunt chemați la urne să aleagă între actuala președintă, pro-europeana Maia Sandu, și candidatul susținut de Partidul Socialiștilor, pro-rus,  Alexandr Stoianoglo, fost procuror general.   

Maia Sandu, a fost ministră a Educației între 2012 și 2015 în guvernele conduse de Vlad Filat, Iurie Leancă și Chiril Gaburici, toate formate de PLDM. În 2016, a fondat Partidul Acțiune și Solidaritate și a participat la alegerile prezidențiale din același an pe care le-a pierdut în fața socialistului susținut de Moscova,  Igor Dodon. 

În 2019, după debarcarea democraților lui Vlad Plahotniuc de la putere, Maia Sandu a fost timp de câteva luni prim-ministru într-un Guvern de coaliție dintre PAS și PSRM. Guvernul său a fost demis în noiembrie același an prin moțiune de cenzură cu voturile socialiștilor. 

În 2020, Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon la alegerile prezidențiale, devenind prima femeie președintă a Rep. Moldova.

Ei i se reproșează creșterea prețurilor în Rep. Moldova și a datoriei externe a țării, evoluții economice cauzate în principal de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina care au dus la întreruperea lanțurilor logistice cât și creșterea prețurilor la resursele energetice.

Ex-deputat în Parlamentul Rep. Moldova, Alexandr Stoianoglo a fost numit procuror-șef de către Igor Dodon în 2019. Sub conducerea sa, Procuratura generală a refuzat în 2020 să inițieze un dosar penal în celebrul caz „kuliok” (pungă în limba rusă) în care se presupune că Vlad Plahotniuc îi oferă bani lui Igor Dodon. El este învinuit și de eliberarea din detenție a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon care se ascunde la Londra.

Stoianoglo a fost suspendat din funcție în 2021 ca urmare a începerii cercetării sale pentru fals în declarații, corupere pasivă, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu, având câteva dosare penale pe rol, care nu sunt finalizate.

Candidatul PSRM a boicotat referendumul din 20 octombrie, în contextul în care, potrivit Ziarului de Gardă,  are cetățenia României, iar cele două fiice ale sale au studiat în țări din Uniunea Europeană, una dintre care fiind și angajată în cadrul Băncii Europene Centrale.

Stoianoglo este susținut în alegeri de Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, acuzat și el în dosare penale pentru corupție, finanțare ilegală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită în perioada când era șef de stat. Atât Igor Dodon cât și Alexandr Stoianoglo spun că sunt dosare motivate politic, la indicația președintei Sandu, care a respins aceste acuzații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău