ELECTORALA 2024 | Alegeri prezidențiale și referendum pentru modificarea Constutuției. Ce trebuie să știi despre votul de duminică, 20 octombrie

  • 14 Octombrie 16:27
ELECTORALA 2024 | Alegeri prezidențiale și referendum pentru modificarea Constutuției. Ce trebuie să știi despre votul de duminică, 20 octombrie

În această duminică, cetățenii Rep. Moldova cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-și alege președintele și pentru a decide în privința cursului european al țării. În total, la alegeri vor fi deschise 2.221 de secții de votare, inclusiv 234 peste hotare. Pragul de validare a scrutinelor este de o treime din numărul alegătorilor incluși pe liste, transmite Radio Chișinău.

Alegerile președintelui Rep. Moldova din 20 octombrie, reprezintă cel de-al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Cetățenii vor alege șeful statului – garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării.

Pe buletinul de vot sunt înscriși 11 candidați în următoarea ordine: Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor, Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, Renato Usatîi de la formațiunea „Partidul Nostru”, Vasile Tarlev de la Partidul pentru Viitorul Moldovei, Irina Vlah, candidat independent, Ion Chicu din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Andrei Năstase, candidat independent, Octavian Țîcu, susținut de Blocul electoral „Împreună” și candidații independenți Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari.

Un candidat poate câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale, dacă obține cel puțin 50% plus un vot din totalul voturilor valabil exprimate. Dacă niciun candidat nu atinge acest prag, se organizează turul doi de scrutin cu primii doi candidați cu cel mai mare număr de voturi.

De asemenea, pentru a fi validate alegerile prezidențiale precum, și referendumul, la votare trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale.

La referendumul național, cetățenii vor răspunde cu „DA” sau „NU” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

În cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, Constituția Rep. Moldova va fi modificată și va include dezideratul integrării europene.

La referendum s-a înscris 15 partide, dintre care 13 susțin integrarea europeană, în timp ce două formațiuni sunt contra aderării la Un. Europeană. Este vorba de Partidul Comuniștilor și de Partidul „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor. În același timp, cea mai importantă formațiune a opoziției parlamentare – Partidul Socialiștilor – boicotează acest exercițiu electoral.

Referendumul constituțional este organizat la inițiativa președintei Maia Sandu. Cu șapte zile înainte de alegeri, ea a făcut un îndemn la vot către cetățeni, într-un mesaj video, subliniind că „la referendum nu există turul doi, de aceea este important să mergem și să alegem din prima”.

În total, la alegeri vor fi deschise 2.221 de secții de votare, inclusiv 306 în mun. Chișinău, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.

Cetățenii din diaspora vor vota în 234 de secții de vot din 37 de țări. Cele mai multe dintre ele, 60 la număr, vor fi deschise în Italia. În Germania vor fi 26, iar în Franța – 20. În Statele Unite și în România se va putea vota la câte 16 secții. În România, vor fi deschise secții de votare la București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu, Timișoara, Craiova, Oradea, Suceava, Bacău, Galați și Constanța.

În acest an, în premieră, cetățenii Rep. Moldova din șase țări: Statele Unite, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia au putut să-și exercite dreptul la vot prin corespondență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,85
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Tue
12
Wed
12
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău