Electorala 2023 | Duminică, 5 noiembrie, vor avea loc alegeri locale generale, în care cetățenii cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a-și alege primarii și consilierii din toate localitățile R. Moldova

  • 03 Noiembrie 2023 15:09
Electorala 2023 | Duminică, 5 noiembrie, vor avea loc alegeri locale generale, în care cetățenii cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a-și alege primarii și consilierii din toate localitățile R. Moldova

Duminică, 5 noiembrie, în Rep. Moldova vor avea loc alegeri locale generale, în care cetățenii cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a-și alege primarii și consilierii din toate localitățile, cu excepția celor din stânga Nistrului și a municipiului Bender. Alegerile de duminică, primele care sunt organizate după modificarea legislației electorale, vor fi monitorizate de peste 1500 de observatori naționali și internaționali, transmite Radio Chișinău.

În cadrul scrutinului din acest an, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești, orășenești, municipali și 1 086 raionali și municipali –  în Chișinău și Bălți.

În total, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC) au fost înregistrați 57 396 de candidați la funcția de primar și de consilier în consiliile locale din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, precum și 1 174 de candidați independenți.

CEC a acreditat pentru aceste alegeri peste 1 500 de observatori naționali și internaționali. Din numărul total, 1 092 de observatori naționali reprezintă 8 asociații obștești, cei mai mulți fiind din partea Asociației Promo-LEX. Totodată, CEC a acreditat 401 de observatori internaționali.

La alegerile de duminică au fost constituite 1 958 de secții de votare care vor fi deschise între orele 7 și 21.00. Totodată, dacă după ora 21.00, în incinta secției de votare se vor afla alegători, aceștia vor putea să-și exercite dreptul de vot.

La scrutin au dreptul să participe la vot cetățenii care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani. Cetățenii pot vota cu        buletinul de identitate, inclusiv provizoriu, care confirmă domiciliul sau reședința temporară pe teritoriul secției de votare în care sunt arondați.

În cazul în care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, cetățenii nu se pot deplasa la sediul secției de votare, aceștia au dreptul să-și exercite votul prin intermediul urnei mobile.
Pentru aceasta se depune o cerere în scris, cu 2 săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 14:00 a zilei precedente votării, adică până sâmbătă.

Pentru ca alegerile locale de duminică să fie considerate valabile în fiecare circumscripție trebuie să participe nu mai puțin de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

În premieră la aceste alegeri, conform noilor prevederi electorale, este necesar prag de validare și pentru turul doi de scrutin, care este stabilit la cel puțin 1/5 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău