Electorala 2023 | Analiști: „Intrăm acum într-un ciclu de scrutine electorale. În cazul Republicii Moldova, orice schimbare de guvernare poate să aibă și un impact geopolitic”

  • 03 Noiembrie 2023 08:10
Electorala 2023 | Analiști: „Intrăm acum într-un ciclu de scrutine electorale. În cazul Republicii Moldova, orice schimbare de guvernare poate să aibă și un impact geopolitic”

Alegerile locale generale care vor avea loc duminică în R. Moldova reprezintă un test pentru partidele politice din perspectiva scrutinelor prezidențial și parlamentar, care vor urma în 2024 și 2025. În același timp, comentatori politici atrag atenția că de data aceasta miza este și mai mare, în contextul în care Kremlinul și-a intensificat atacurile prin intermediul unor partide care cumpără alegătorii. Alegerile vor arăta și dacă R. Moldova își va putea păstra cursul de integrare europeană. Principala bătălie se va da la Chișinău, unde participă un număr record de candidați, transmite Radio Chișinău.

Tradițional, alegerile locale generale reprezintă un test pentru actorii politici din perspectiva  scrutinlui prezidențial, precum și cel parlamentar. De data aceasta, însă, miza este mult mai mare, având în vedere atacul fără precedent efectuat de reprezentanții Kremlinului instalați în Rep. Moldova prin clonele Partidului Șor scos în afara legii, spune analistul Victor Ciobanu.

 „Dacă ne imaginăm că la aceste alegeri Șor își adjudecă prin toate partidele afiliate, inclusiv prin cei independenți, mai multe primării și, împreună cu socialiștii și încă câteva formațiuni mai puțin importante, dar care vor merge în aceeași direcție, vor face o majoritate, atunci putem face concluzia, după turul doi, că acesta este scenariul care ne este pregătit pentru anul 2025”, a spus Victor Ciobanu.

Analistul subliniază că structurile de drept ar trebuie să-și facă mai bine treabă în ceea ce privește finanțările ilegale ale formațiunilor, precum și coruperea alegătorilor.

Și comentatorul politic, Ion Tăbârță, spune că alegerile locale din 5 noiembrie reprezintă o etapă intermediară pentru partidele politice pentru viitoarele scrutine care vor avea loc în Rep. Moldova, în 2024 și 2025. Totodată el atrage atenția că schimbarea care ar putea urma va influența și asupra cursului de dezvoltare al R. Moldova:

„Or, noi intrăm acum într-un ciclu de scrutine electorale și drept rezultat, în urma acestora, vom avea resetarea puterii politice din Rep. Moldova. În cazul Rep. Moldova orice schimbare de guvernare poate să aibă și un impact geopolitic, știind că eșichierul politic reiese din această poziționare por-european/pro-rus. În anul 2025 noi vom avea un răspuns dacă Rep. Moldova va avea în continuare vectorul european de dezvoltare sau își va reorienta vectorul dinspre vest spre est”, a declarat Ion Tăbârță.

Campania electorală din R. Moldova pentru alegerile generale locale s-a desfășurat pe fundalul unor acuzații de finanțare ilegală a partidelor politice, scoaterea din cursă a unor candidați, pe același motiv, percheziții, confiscări de sume de bani destinate coruperii alegătorilor. Înainte de startul campaniei a fost scos în afara legii partidul Șor, condus de condamnatul fugar Ilan Șor, dar care a reușit să se regrupeze în alte formațiuni politice.

Bătălia politică principală la alegerile din 5 noiembrie se va da pentru capitala Chișinău, unde au fost înregistrați un număr record, de 28 de candidați.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău