ELECTORALA 2019 | Unii candidați la alegerile parlamentare au utilizat în campania electorală resursele administrative (Promo-LEX)

  • 22 Februarie 2019 14:20
ELECTORALA 2019 | Unii candidați la alegerile parlamentare au utilizat în campania electorală resursele administrative (Promo-LEX)

În Republica Moldova, unele partide politice au utilizat în scopuri electorale resursele administrative în ultimele două săptămâni ale campaniei pentru alegerile parlamentare de duminică. Potrivit unui raport al asociației Promo-LEX, care monitorizează procesul electoral, concurenții electorali nu au declarat cheltuieli și au fost atestate cazuri de violență fizică.

Candidații la alegerile parlamentare din Republica Moldova au utilizat în campania electorală resursele administrative, inclusiv prin implicarea angajaților din cadrul instituțiilor de stat în campanie, dar și prin faptul că unii politicieni și-au atribuit meritele pentru proiecte realizate din bugetul de stat.

Potrivit directorului de programe Promo-LEX, Pavel Postică, „în această perioadă, au fost cel puțin 196 de cazuri care pot fi calificate drept utilizare de resurse administrative. Este vorba despre întruniri electorale în incinta instituțiilor publice și în timpul programului de lucru, amplasarea publicității electorale, în locurile în care este interzisă”.

O altă încălcare atestată de Asociația Promo-LEX se referă la faptul că partidele politice antrenate în alegeri nu au declarat în ultimele două săptămâni de campanie cheltuieli în valoare de peste un milion de lei moldovenești, adică mai mult de 50 de mii de euro. 

Observatorii au confirmat o serie de incidente soldate cu aplicarea violenței fizice asupra unor candidați în campanie și mai multe cazuri de discurs instigator la ură.

De asemenea, înregistrarea video din secțiile de votare nu atentează la dreptul la vot secret, dacă alegătorii respectă procedura, iar camerele de luat vederi nu înregistrează fața persoanelor, a mai spus Pavel Postică.

Potrivit directorului de programe Promo-LEX, „înregistrarea ca element ca element de securizare a votului trebuie să fie prevăzută de Codul Electoral și cu regret nu există o asemenea prevedere. Toți alegătorii trebuie să fie siguri că această înregistrare nu atentează la drept la votul secret, în cazul în care alegătorii respectă procedurile de vot, în special prin plierea buletinelor de vot. Acest echipament video nu înregistrează fața persoanelor cu anumite excepții, în cazurile în care persoana este mai scundă sau în scaun cu rotile. Echipamentul fixează doar aruncarea buletinului de vot în urnă”.

Concomitent cu alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova va avea loc și un referendum consultativ la care cetățenii sunt întrebați dacă sunt de acord cu reducerea numărului de deputați și cu posibilitatea retragerii mandatului acestora înainte de termen.

Scrutinul va fi monitorizat de 11 mii de observatori naționali și internaționali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău