ELECTORALA 2019 | Un nou SONDAJ: Cât ar acumula partidele care ar ajunge în viitorul Parlament și cine sunt politicenii în care moldovenii au cea mai mare încredere

  • 30 Ianuarie 2019 11:07
ELECTORALA 2019 | Un nou SONDAJ: Cât ar acumula partidele care ar ajunge în viitorul Parlament și cine sunt politicenii în care moldovenii au cea mai mare încredere

Trei partide ar ajunge în următorul Parlament, arată datele unui nou sondaj prezentat astăzi la Chișinău. Este vorba despre Partidul Socialiștilor, care ar acumula 32%, blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS cu 20 la sută și Partidul Democrat cu 16 %, pe circumscripția națională.  

În același sondaj realizat de compania Date Inteligente( IDATA), 23,6 % dintre respondenți au declarat că au cea mai mare încredere în Igor Dodon , urmat de Maia Sandu cu 10,4 %. Vladimir Plahotniuc se bucură de încrederea a 9,5 % dintre cetățeni, premierul Pavel Filip – 8,9 la sută , iar în Andrei Năstase au încredere 8,4 % dintre respondenți.

În același sondaj, 38,6 % dintre cei chestionați susțin că vectorul principal de dezvoltare ar trebui să fie Pro Moldova, circa 25 % sunt pentru vectorul pro-european, în timp ce 22% pledează pentru vectorul pro-rus. Pentru Unirea cu România s-au pronunțat 10, 3 % dintre cetățeni.

Conform sondajului, 70 % dintre cetățenii R. Moldova spun că sigur vor participa la alegerile parlamentare din 24 februarie, în  timp ce alți 19 la sută spun că posibil se vor prezenta la scrutin. Aproape jumătate dintre respondenți (51, 4 %) au declarat că nu știu că în ziua alegerilor va avea loc și un referendum consultativ.

Comparativ cu anul 2014, oamenii consideră că trăiesc mai bine, concluzionează autorii sondajului. Cele mai grave probleme la nivelul localității sunt: venituri mici, prețuri mari, lipsa locurilor de muncă, dar și starea proastă a drumurilor. La nivel național, oamenii consideră că emigrarea, veniturile mici și lipsa locurilor de muncă sunt printre principalele probleme.

Sondajul este unul național, a fost realizat în 80 de localități din R. Moldova, în perioada 17-26 ianuarie, de către compania Date Inteligente (IDATA). Marja de eroare este de 2,82 %.

Aceeași compania a prezentat astăzi și Barometrul Electoral 2019, realizat în fiecare săptămână. Actualul barometru arată că în Parlament ar ajunge 46 de candidați ai Partidului Socialiștilor, 25 din partea blocului ACUM Platforma DA și PAS, 22 de candidați ai Partidului Democrat. Din partea Partidului Șor în Parlament ar ajunge  5 deputați, alți 2 ar fi din partea Partidului Nostru  și un candidat independent.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău