ELECTORALA 2019 | Ultimul sondaj, înainte de alegeri, evidențiază trei formațiuni politice care ar intra în Parlament

  • 18 Februarie 2019 10:43
ELECTORALA 2019 | Ultimul sondaj, înainte de alegeri, evidențiază trei formațiuni politice care ar intra în Parlament

Trei formațiuni politice ar intra în Parlament, pe liste de partid, potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor. Este vorba de Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS.

Partidul Socialiștilor ar acumula aproximativ 43% la alegerile parlamentare, pe lista națională, fiind urmat de Partidul Democrat cu 17% și Blocul electoral ACUM cu 14 la sută, potrivit unui sondaj al Asociației Sociologilor și Demografilor.

Alte formațiuni politice nu ar trece pragul electoral de 6%. Aproximativ 12,5% din respondenți nu au prezentat o opțiune de vot.

Președintele Igor Dodon se bucură de cea mai mare încredere a populației, fiind urmat, la distanță, de copreședinta Blocului ACUM, Maia Sandu și de premierul Pavel Filip, potrivit datelor sondajului.

Cercetarea denotă că o mare parte din respondenți nu au încredere în corectitudinea alegerilor și faptul că acestea sunt libere, iar majoritatea consideră reformele din Republica Moldova ca ineficiente.

Schimbările instituționale frecvente desfășurate în domeniul electoral nu contribuie la stabilitatea sistemului electoral, a menționat președintele Asociației Sociologilor și Demografilor, Victor Mocanu.

De asemenea, potrivit sondajului, ceva mai mult de 22% din respondenți ar opta pentru aderarea Republicii Moldova la NATO, iar peste 60 la sută ar fi împotrivă. 41% din respondenți s-au pronunțat pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar aproape 43 la sută – la Uniunea Eurasiatică.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1195 de respondenți, în perioada 1-14 februarie, la comanda filialei din Republica Moldova a unei instituții de educație electorală din cadrul CSI.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău