ELECTORALA 2019 | Persoanele rome și cele cu dizabilități sunt nereprezentate în aceste alegeri

  • 20 Februarie 2019 11:24
ELECTORALA 2019 | Persoanele rome și cele cu dizabilități sunt nereprezentate în aceste alegeri

Ion Duminică, expert al Fundației Est-Europene, la un club de presă a menționat că doar trei persoane de etnie romă sunt pe listele naționale ale concurenților electorali la alegerile din 24 februarie și că în Republica Moldova sunt aproximativ 110 mii de romi, iar măsurile întreprinse de stat pentru ca etnia să fie reprezentată în funcții elective în structurile de stat au fost ineficiente, transmite IPN.

Potrivit lui Ion Duminică, de la declararea independenței Republicii Moldova, etnia romă nu a avut niciun reprezentant în Parlament sau în structurile guvernamentale. Pentru a spori reprezentativitatea minorităților etnice, expertul propune reducerea pragului de accedere în Parlament pentru partidele care le promovează.

Eugen Munteanu, reprezentant al Asociației Surzilor din Moldova, a spune că problema subreprezentării la alegeri este sesizată și în cazul persoanelor cu dizabilități de auz. La scrutinul parlamentar din 24 februarie nu există niciun candidat cu dizabilități de auz. O altă problemă este accesul deficitar al persoanelor cu dizabilități la informațiile privind oferta electorală: niciun concurent electoral nu și-a prezentat programul electoral în limbajul mimico-gestual și nici nu s-a organizat nicio întâlnire cu alegătorii cu deficiențe de auz. Această categorie de alegători nu a avut posibilitatea să se informeze nici de la televizor, deoarece nicio dezbatere electorală nu a fost tradusă în limbajul semnelor.

Totodată el a informat că, în ziua scrutinului, la cinci secții de votare va fi câte un interpret de limbaj mimico-gestual care va asigura comunicarea dintre persoanele cu dizabilități de auz și membrii comisiei biroului electoral. De asemenea, în aceste birouri vor fi instalate și panouri informative privind pașii pe care trebuie să-i urmeze alegătorul pentru a vota. Alți doi interpreți vor fi în ziua alegerilor în incinta Comisiei Electorale Centrale pentru traduce în limbajul semnelor toate informațiile prezentate de către autoritatea electorală.

Dana Munteanu, reprezentanta CEC, a menționat că, și la aceste alegeri, Comisia Electorală Centrală a asigurat pentru persoanele cu dizabilități de vedere, în toate secțiile din țară, cu plicurile șablon și lupe pentru ca acestea să poată vota independent. De asemenea, în trei secții de votare din țară, la Chișinău, Bălți și Basarabeasca, pe lângă plicurile șablon, vor fi și sisteme televizate cu circuit închis, care permit mărirea până la 60 de ori a imaginei buletinului de vot. Pentru informarea persoanelor cu dizabilități de auz, toate spoturile realizate de CEC sunt traduse în limbaj mimico-gestual. Dana Munteanu susține că o problemă care mai rămâne este faptul că multe din spațiile unde sunt amenajate secțiile de votare sunt inaccesibile persoanelor cu dizabilități locomotorii. CEC recomandă periodic autorităților să accesibilizeze clădirile publice pentru toți oamenii.

Datele Recensământului din 2017 arată că din populația R.Moldova de 2 998 235, și-au declarat etnia de romi 0,3% din populație.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău