ELECTORALA 2019 | CReDO monitorizează campania electorală cu ajutorul tehnologiilor științifice avansate

  • 15 Februarie 2019 15:35
ELECTORALA 2019 | CReDO monitorizează campania electorală cu ajutorul tehnologiilor științifice avansate

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare asupra caracterului liber și corect al campaniei electorale. „Această cercetare este un efort restrâns, cu contribuția noastră, pentru a ridica standardele de monitorizare și de a contribui la o înțelegere mai bună a calității procesului electoral și a campaniei electorale”, a notat Sergiu Ostaf.

Cercetarea conține câteva componente: comportamentul alegătorului, utilizarea resurselor administrative, comportamentul mass-media, finanțele publice. „Noi am vrea să aducem o valoare adăugată înțelegerii procesului electoral”, a menționat Sergiu Ostaf. CReDO va propune o viziune comparativă la ce se întâmplă în Republica Moldova și în alte două țări, România și Ucraina, în aceeași situație.

Corelațiile statistice se vor aplica pentru circumscripție, regiune, țară, folosind datele comparate din alegerile parlamentare precedente. Mai exact, este vorba despre distribuția procentului de vot pe secții de votare, analiza, calculul corelației dintre participare și vot, folosind regresia. De asemenea, este vorba și despre estimarea influenței anomaliilor asupra votului, precum și analiza comparată a votului pe liste, candidați, inter-jurisdicțională cu alte țări.

Directorul CReDO a declarat că această metodă va oferi o privire de ansamblu asupra impactului devierilor și anomaliilor și o privire comparată – retrospectivă și perspectivă. De asemenea, o privire comparată dintre mai multe țări, dar și localizarea analitică a zonelor de risc care necesită investigații suplimentare specifice.

Autorii monitorizării vor analiza și impactul reformei finanțelor electorale asupra transparenței, reducerii cheltuielilor nedeclarate. Va fi analizată și evoluția structurii donatorilor și valorii contribuției, inclusiv în comparație cu alte țări.

CReDO va prezenta un raport preliminar până la anunțarea rezultatelor alegerilor, iar după va prezenta un raport general, care va conține concluzii și recomandări pentru Comisia Electorală Centrală, Consiliul Audiovizualului, Curtea Constituțională și alte instituții publice vizate. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Fri
-2
Sat
-0
Sun
0
Mon
0
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău