ELECTORALA 2019 | Candidat din diaspora: Autoritățile nu au ținut cont de înregistrarea prealabilă când au stabilit deschiderea secțiile de vot

  • 29 Ianuarie 2019 16:10
ELECTORALA 2019 | Candidat din diaspora:  Autoritățile nu au ținut cont de înregistrarea prealabilă când au stabilit deschiderea secțiile de vot

Oleg Bînzar, candidat independent la funcția de deputat pe circumscripția uninominală nr. 51 SUA și Canada, susține că cele 15 secții de votare care vor fi deschise pentru alegerile parlamentare din 24 februarie pe teritoriul Statelor Unite și Canadei sunt insuficiente pentru un spațiu care este de aproximativ 600 de ori mai mare decât teritoriul Republicii Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, Oleg Bînzar a menționat că autoritățile nu au ținut cont de înregistrarea prealabilă când au stabilit localitățile în care vor fi deschise secțiile de vot. Multe dintre acestea vor fi amplasate în localități unde nu există un număr mare de moldoveni. Potrivit candidatului, o soluție ar fi votul prin poștă, care este permis în mai multe state.

Oleg Bînzar crede că este nejustificată restricția de a vota cu buletinul de identitate sau cu pașaportul expirat în secțiile de votare de peste hotare și spune că acest lucru descurajează și mai mult participarea la vot a diasporei. Acesta mai susține că unele prevederi ale Codului Electoral se contrazic deoarece, pe de o parte, celor din diaspora li se interzice votarea în baza buletinului de identitate, iar pe de altă parte, când cineva din diasporă vrea să candideze trebuie să prezinte buletinul de identitate pentru a obține certificatul de identitate. Pentru cetățenii stabiliți permanent peste hotare aceasta este o problemă deoarece, la plecarea din țară, au fost obligați să predea buletinul de identitate autorităților moldovene.

Oleg Bînzar mai susține că bariere pentru candidații din diasporă există și la finanțarea campaniei electorale. În opinia sa, este absurdă restricția de a finanța activitățile din campanie cu bani obținuți în afara țării, or candidații din diasporă de acolo își câștigă veniturile. „Atitudinea politicienilor față de diasporă este una de consumator. De la diasporă ei vor doar bani, anual diaspora trimite peste un miliard de dolari, bani care mențin economia țării. Dar în nici într-un chip politicenii din Moldova nu doresc ca diaspora să se implice activ în politica din țară, să vină să candideze și să schimbe lucrurile din țară”, a mai declarat Oleg Bînzar.

Candidatul independent anunță că printre prioritățile sale este crearea în Republica Moldova a unui mediu economic sănătos, care va permite dezvoltarea businessului, în special a sectorului IT. De asemenea, va pleda pentru reducerea impozitelor și va lupta pentru dezrădăcinarea corupției. Oleg Bînzar susține că va colabora în viitorul parlament cu forțele care cu aceleași viziuni și că în niciun caz nu va face alianță cu PSRM, PDM și Partidul Șor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău