ELECTORALA 2019 | Apel al organizațiilor de media și CEC în legătură cu intimidarea jurnaliștilor și concurenților electorali

  • 16 Februarie 2019 15:31
ELECTORALA 2019 | Apel al organizațiilor de media și CEC în legătură cu intimidarea jurnaliștilor și concurenților electorali

Cu o săptămână înainte de alegeri, CEC și societatea civilă atrag atenția asupra cazurilor de denigrarea a candidaților și de intimidare a jurnaliștilor.

Comisia Electorală Centrală constată că pe sfârșit de campanie electorală se atestă o intensificare a mesajelor denigratoare ce duc la lezarea demnității participanților la alegeri și crearea unui climat de neîncredere și lipsă de respect între concurenții electorali.

În acest context, CEC a reiterat îndemnul către concurenții electorali și instituțiile mass-media să dea dovadă de corectitudine și profesionalism în desfășurarea și reflectarea campaniei electorale. Comisia cheamă concurenții electorali să desfășoare, în perioada rămasă pînă la alegerile din 24 februarie curent, o campanie electorală în strictă conformitate cu prevederile legislației electorale și să aibă o abordare civilizată față de calitățile politice, profesionale și personale ale candidaților, precum și față de programele electorale pe care aceștia le promovează.

De asemenea, organizațiile neguvernamentale de media au făcut apel către toți concurenții electorali, înregistrați pentru alegerile parlamentare din 24 februarie curent, dar și către simpatizanții acestora să adopte o atitudine respectuoasă față de jurnaliști și instituțiile de presă și să nu admită abuzuri în raport cu reprezentanții mass-media.

Organizațiile de media aduc mai multe exemple de intimidare a jurnaliștilor de la mai multe instituții mass-media.

Astfel, la mijlocul lunii ianuarie, într-o postare pe Facebook, Sergiu Mocanu, liderul Mișcării Populare Antimafie, a atacat verbal jurnaliștii de la Unimedia.info care au publicat un articol despre averea politicianului, declarată la Comisia Electorală Centrală.

La sfârșitul lunii ianuarie, simpatizanții Partidului politic Șor, prezenți la o întâlnire electorală, și-au manifestat nemulțumirea față de prezența echipei de jurnaliști de la portalul Nordnews.md, de la Bălți, atacându-i verbal. Reporterii documentau un subiect privind cadourile electorale.

La mijlocul lunii februarie, potrivit Prime.md, în timpul unei conferințe de presă susținută de reprezentanții Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, candidatul Andrei Năstase a luat de pe pupitru microfonul Prime TV, editoarea-șefă a acestei instituții, Ana Butnariuc, fiind acuzată de membrii Blocului că ar adresa întrebări „cu tupeu” și că ar fi venit să „distrugă” conferința.

Cei care nu sunt de acord cu modul în care jurnaliștii își fac meseria pot să sesizeze Consiliul de Presă și, după caz, Consiliului Audiovizualului, instituții care vor examina sesizările și vor aplica măsuri de rigoare, se mai subliniază în apelul organizațiilor de media. Totodată, jurnaliștii sunt îndemnați să dea dovadă de corectitudine profesională, să nu se angajeze în campanii de promovare a politicienilor și să se ghideze de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, dar și de prevederile legale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău