ELECTORALA 2019 | Analiză: Care sunt cele mai vizibile partide din actualul scrutin

  • 15 Februarie 2019 13:09
ELECTORALA 2019 | Analiză: Care sunt cele mai vizibile partide din actualul scrutin

Pentru alegerile parlamentare din 24 februarie în cursă s-au înscris 15 formațiuni politice. Fiecare și-a ticluit programe, sloganuri și mesaje electorale prin care încearcă să convingă alegătorul că merită să ajungă în legislativ, să obțină cât mai multe mandate de deputat. Agenția de presă IPN, împreună cu expertul în politică de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, a făcut o analiză a principalelor mesaje din oferta electorală a fiecărei formațiuni.

Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat și-a construit oferta electorală pe realizările pe care le-a obținut din 2016 încoace, fără a aminti că s-a aflat la guvernare, în cadrul a diferite alianțe, încă din anul 2009. Sloganul „Fapte, nu vorbe” se referă la realizările pe care partidul de guvernare le-a obținut în ultimii trei ani și promite să continue și mai departe cu asemenea inițiative. Al doilea slogan prezentat intens publicului este: „PDM pentru Moldova”.

„Sloganul „Fapte, nu vorbe” dă de înțeles că democrații se țin de cuvânt, adică au zis și au făcut, adică nu recurg la populisme. PDM are o campanie prin mai multe localități din țară. Sunt scoase în evidență mai multe programe sociale – au mărit pensiile, salariile, au oferit ajutor persoanelor care au venit foarte mic. Pun accentul pe aspectul social, care este, evident, și populistic, dar prin aceasta încearcă să arate că s-au gândit cumva la problemele oamenilor și ar merita să fie aleși”.

Mai este un aspect interesant la care a recurs PDM – promovarea intensă a referendumului consultativ care va avea loc în aceeași zi cu alegerile parlamentare. Până la urmă, acest referendum nu are efecte juridice, dar faptul că în toată țara sunt afișate panouri prin care cheamă oamenii la referendum pentru a spune dacă sunt de acord să reducă numărul deputaților de la 101 la 61 este o tehnologie specială electorală pentru a-i îndemna să voteze cu Partidul Democrat. Se suprapun subiectele – pe foarte multe bilboard-uri, dar și în spoturile video, este centrată ideea pe numărul de deputați, nu pe culoarea politică a acestora.

„PDM răspunde, prin această inițiativă, unor cerințe ale oamenilor fiindcă cetățenii din Republica Moldova consideră că toată vina o poartă deputații pentru toate fărădelegile statului. Ideea că sunt prea mulți și trebuie reduse cheltuielile pentru întreținerea acestora este o doleanță și, iată, că Partidul Democrat răspunde la aceasta”.

Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”

Principalele două partide politice din opoziție de pe dreapta eșichierului politic, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, care au format blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, dau de înțeles că schimbarea în țară trebuie făcută „acum”, adică pe 24 februarie, prin votul oferit acestui bloc.

„Cele două partide din opoziție au o abordare foarte critică față de actuala guvernare. Dacă ne uităm la mesajele lor, vedem că foarte mult pun accent pe faptul că Republica Moldova trebuie să se reformeze, în special, pe direcția justiției, care este cea mai mare problemă a țării – judecători, procurori corupți. De asemenea, o problemă mare, care este accentuată, este furtul miliardului. În general, au un mesaj justițiar: de a elibera țara de problemele care există – justiția dependentă și corupția”.

În al doilea rând, blocul ACUM DA PAS pune accentul foarte mult pe libertăți, pe faptul că drepturile cetățenilor nu sunt respectate. În acest caz, face referință la faptul că Moldova, în ultimul timp, stă tot mai prost în tot felul de ratinguri, clasamente internaționale la capitolul calitatea democrației. De asemenea, se pune accentul foarte mult pe crearea condițiilor necesare pentru ca oamenii să rămână în Republica Moldova, să-și găsească aici viitorul, însă acest lucru se va întâmpla dacă se va produce schimbarea necesară. „Sunt cei mai vocali critici ai actualei guvernări, care au șanse foarte mari de a avea un număr important de deputați în următorul Parlament după alegerile din 24 februarie”.

Partidul Comuniștilor din Moldova

PCRM este în opoziție din anul 2009 și acest lucru i-a erodat foarte mult atât imaginea, cât și capacitățile, pentru că rândurile formațiunii s-au restrâns foarte mult. Acest lucru se vede și în campania electorală – nu sunt foarte vocali, nu prea se observă pliante de-ale lor, nici bilboard-uri. Informația de bază cetățenii o pot găsi prin tot felul de participări la evenimente, la dezbateri, pe site-ul lor oficial și pe rețelele de socializare. „Ce fac ei? Ei critică actuala putere, dau de înțeles că Moldova a regresat foarte mult din anul 2009, de când la putere sunt partidele democrate”.

Sloganul PCRM este „Comuniștii la guvernare - ordine în țară”. Ordinea, bunăstarea ar putea fi, din punctul lor de vedere, restabilită în cazul în care PCRM revine la putere. Interesant este că comuniștii aruncă foarte multe săgeți în socialiști. Acest lucru este evident pentru că PSRM este acea formațiune care i-a luat locul PCRM. Le-a luat electoratul și este oarecum înțeleasă atitudinea lor de a arunca cu săgeți în socialiști”.

Partidul Socialiștilor din Moldova

PSRM este principalul partid de opoziție de pe stânga eșichierului politic. Formațiunea a obținut cel mai mare număr de mandate în Parlament la alegerile anterioare, însă a rămas în opoziție, după ce partidele de dreapta s-au aliat. După felul cum își desfășoară campania electorală, se vede că partidul stă foarte bine din punct de vedere financiar și are echipă mare. Distribuie foarte multe ziare, pliante, este activ și prin localitățile din țară, și prin Chișinău. Panouri peste tot.

Sloganul cu care socialiștii se adresează cetățeanului este că a venit timpul lor. Dau de înțeles că la putere s-au perindat multe partide, dar acum a venit timpul PSRM să arate că este acea formațiune care ar putea să facă schimbări. „Socialiștii foarte mult pledează pe relația cu Federația Rusă. Practic, dacă ar putea, l-ar aduce pe liderul rus Vladimir Putin să se fotografieze cu fiecare candidat al lor din circumscripțiile uninominale. Pledează pentru faptul că Rusia ar trebui să fie cel mai important partener al Republicii Moldova”.
 

Critică guvernarea, dar nu foarte dur. Totodată, critică foarte dur partidele euro-unioniste, așa cum le numesc ei. Tot ce înseamnă dreapta pentru ei înseamnă euro-unionism. Mergând pe această carte a combaterii, critica eurounionismului este una dintre strategiile lor de a obține voturi. „Noi știm că este o pătură importantă a populației, care la orice idee legată de integrarea în UE sau unirea cu România se îngrijorează foarte mult. Am auzit că în anumite localități socialiștii transmit alolingvilor că, dacă rămâne PDM la guvernare sau vine blocul ACUM, se va realiza unirea. Este un fel de sperietoare prin care ei încearcă să câștige voturi”.

PSRM are program populist, cu valențe sociale – medicină gratuită, școală gratuită, educație gratuită. Nu este ceva nou, dar încearcă să se asigure cu voturi. „Pe de altă parte, acest lucru este în contradicție cu standardele – n-o să vedeți nicăieri un partid care se consideră de stânga în Europa care să fie cu valențe sociale. Într-o țară cu tradiții, n-o să vedeți un partid de stânga care să promoveze familia tradițională și rolul mare al bisericii în societate, așa cum fac socialiștii și crează confuzie”. În ansamblu, în Republica Moldova programele electorale ale celor mai multe partide sunt mai mult niște idei care le plac cetățenilor, dar nu idei doctrinare. Partidele încearcă să reacționeze la solicitările oamenilor, să se conformeze.

„Socialiștii sunt în opoziție, dar o opoziție constructivă, care până la urmă a sprijinit foarte mult actuala guvernare”.

Partidul Politic „Șor”

Fiind capitalist, Partidul „Șor” are foarte multe accente sociale în program. Vrea să facă colhoz, ceea ce nu este caracteristic unui cetățean care are capital. Sloganul formațiunii este: „Schimbare pentru Moldova”. În general, mesajele adresate populației se aseamănă cu cele ale Partidului Democrat de genul: „Fapte, nu vorbe”. Formațiunea mai are un slogan: „Azi la Orhei, mâine în toată țara”, prin care încearcă să convingă alegătorii că realizările pe care le-a obținut PPȘ la Orhei (infrastructură, programe sociale), dacă vine la guvernare, vor fi obținute în toată Republica Moldova.

„În mesajele lor, adepții Partidului „Șor” critică mai mult dreapta, dar în ultima perioadă au început să critice și socialiștii. Chiar dacă nu ar fi criticat PSRM și pe Igor Dodon, acesta, de fapt, este partidul care joacă pe terenul socialiștilor. În mare parte, cei care vor vota pentru „Șor” sunt cei care ar fi votat pentru PSRM. Aceste declarații sunt făcute pentru a mai submina din autoritatea lui Igor Dodon, care se bucură de o încredere destul de mare în rândul cetățenilor, pentru a-i mai diminua ratingul, imaginea politică. Se scontează pe faptul că cei care eventual s-ar dezamăgi de PSRM, vor vota fie cu PDM, fie cu Partidul „Șor”.

Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie

Antimafie este o mișcare care se vede că nu prea are bani. Nu este foarte vocală prin bilboard-uri și pliante, în schimb este vocală prin tot felul de declarații, prin diferite resurse electronice. Un mesaj al Antimafiei este: „E timpul să spui NU”, se referă la un „NU” actualei guvernări. Critică partidul de la guvernare și dă de înțeles că actuala guvernare ar sprijini interesele unor grupuri oligarhice, dar, în același timp, mai arungă cu săgeți și în dreapta. „Sunt de-ăștia care aruncă cu săgeți în toți”.
 

Partidul Politic „Partidul Nostru”

PPPN este mult mai puțin vizibil în acest scrutin electoral, decât a fost la alegerile parlamentare anterioare. Se observă faptul că liderul formațiunii, Renato Usatîi, se află peste hotare și nu s-a ocupat de partid. Probabil, într-un fel, l-a afectat și problema că a fost scos din alegerile parlamentare din 2014. „Acest partid nu prea este activ din punct de vedere al participării la scrutine. Ideea centrală a formațiunii este că „nu mai avem timp să îndurăm”, adică ar trebui să schimbăm ceea ce este, mesaj îndreptat împotriva actualei guvernări, pe care o consideră cel mai mare inamic. În viziunea PPPN, partidul de guvernământ i-a creat cele mai multe probleme – Partidul Democrat folosește toate uneltele pentru a distruge PPPN, inclusiv pe Renato Usatîi. Nu sunt foarte activi în spațiul public, mai degrabă se promovează pe rețelele de socializare”.

Partidul Național Liberal

PNL este una dintre enigmele cele mai prezente în spațiul public și politic din Republica Moldova. Este o formațiune care participă de fiecare dată la alegeri, dar care are rezultate foarte modeste. Ideea de bază a PNL este că pledează pentru unionism și europenism, iar uneori mai aruncă săgeți în principala opoziție – blocul ACUM, dar acest lucru se face mai pe ascuns. Sloganul pentru actualul scrutin parlamentar este „UNIREA, nu AGONIA!”. „Aș numi, practic, partidul unui singur actor. În afară de președinta formațiunii, Vitalia Pavlicenco, mai sunt câțiva membri care apar cu declarații în spațiul public, dar în general, nu este un partid foarte prezent. Programul este același din 2014, nu oferă ceva nou electoratului”.

Partidul Politic „Voința Poporului”

Formațiunea care, practic, este lipsă în spațiul public. „Abia acum recent am văzut ceva din programul lor de campanie. Este un partid foarte mic, care s-a creat nu demul. Pledează pentru reforme și critică foarte dur actuala guvernare”.

Partidul Regiunilor din Moldova

Partidul Regiunilor a fost creat cândva de Mihail Formuzal, fostul bașcan al UTA Găgăuzia. Acum liderul acestui partid este Alexandr Kalinin, considerat un fel de lider al cetățenilor moldoveni care lucrează în Federația Rusă. Formațiunea nu prea este prezentă în spațiul public prin panouri publicitare, însă pe site-ul lor publică foarte des materiale. „Interesant este că pe site-ul acestui partid cea mai mare parte dintre articole de critică sunt la adresa socialiștilor. Asta ar da de înțeles că, vrând să obțină voturi, le-ar obține dacă le-ar atrage de la susținătorii PSRM prin critica față de acest partid. Critică foarte mult inițiativele lui Igor Dodon, face referire la glumele care s-au făcut în ultima perioadă la adresa președintelui țării de către unele televiziuni rusești”.

Partidul Politic „Democrația Acasă”.

Partidul DA are un mesaj pro-european și pro-unionist, dar este o formațiune foarte mică și nu prea este prezentă în spațiul public. Nu sunt foarte prezenți și vocali în alte condiții decât acolo unde este ieftin – rețelele de socializare și unele emisiuni la TV, care oferă spațiu pentru promovare. Unul dintre sloganurile formațiunii se referă la fatul că „trebuie de muncit mult pentru a realiza reunificarea Republicii Moldova cu România”. „Democrația Acasă” critică actuala guvernare pentru problemele care sunt din puct de vedere economic, politic.

Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда”

„Speranța-Надежда” este o mișcare social-politică fondată în 1997. A participat în alegerile parlamentare din 1998 și 2001, cât și la cele locale din 1999 și 2003. A avut câteva mandate în Parlament după alegerile din 2001 și a intrat în Alianța Braghiș. În 2017, mișcarea avea un singur membru. Pe data de 9 octombrie 2018, a fost ales noul conducător – Andrei Donică. „Oricât de tare am încercat să aflu ce este cu acest partid, n-am găsit nimic. Prin simbolul „Stop genocid” dau de înțeles că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este un genocid – sărăcie lucie, migrație masivă și țara rămâne doar cu oameni în etate din cauza problemelor sociale, economice, politice. Încearcă să cuprind tot cele le place să audă cetățenilor din Republica Moldova”.

Partidul Politic „Patria”

Nu se cunosc prea multe informații despre acest partid. După alegerile din 2014, despre această formațiune nu s-a auzit, practic, nimic. Partidul este de stânga, nostalgic față de valorile care au existat în Uniunea Sovietică. Anterior în spațiul public au apărut informații că ar putea să creeze un bloc electoral cu PPPN, însă acestea au fost negate. „Nu sunt prezenți, nu sunt vocali”.

Partidul Politic Partidul Verde Ecologist

PVE este un partid cu mesaj de stânga, care militează pentru protecția mediului. Este un partid orientat spre Uniunea Europeană. Acordă atenție educației, sănătate, protecției mediului. „Este un partid mic, nu are dezvoltate structuri teritoriale, nu stă bine la capitolul financiar și aceasta se vede”.

Partidul Liberal

Partidul Liberal a hotărât să participe la actualele alegeri chiar dacă în ultimii ani i-a scăzut serios ratingul în sondajele de opinie publică. Liberalii au apărut în spațiul public cu declarații că și-ar dori să se alăture blocului electoral ACUM pentru scrutinul parlamentar, însă a decis, până la urmă, să meargă de unul singur în alegeri.

„A fost cândva un partid important, înțeleg că ar fi vrut să participe la alegeri cu blocul ACUM, cu toate că acum apar declarații că, dacă ar fi știut ce se întâmplă acolo, nu ar fi încercat. S-au lansat în campanie electorală simbolic, pe malul Prutului. Principalul lor mesaj este cel pro-unionist. Critică foarte mult Partidul Socialiștilor, actuala putere, dar și blocul ACUM. Nu prea văd rostul participării lui în campanie, dacă comparăm cu alte formațiuni. Sunt partide mici care participă pentru că, probabil, au anumite angajamente, sunt spoileri, au alte interese, dar PL, prin participarea, o să-și pună sentința pentru că, luând un procent mic la alegerile din 24 februarie va arăta încă o dată că este un partid în cădere dură, bruscă. Impresia este că participarea PL la alegeri este dintr-un moft, din sentimente de frustrare ale liderului partidului, Dorin Chirtoacă”.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 24 februarie, în premieră în baza unui sistem electorală nou – votul mixt. Aceasta înseamnă că jumătate dintre deputați vor fi aleși de pe listele de partid, iar jumătate vor fi votați direct în cele 51 de circumscripții uninominale din țară și de peste hotare, câte unul din fiecare circumscripție. 

Sursa: IPN

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău