"El a aprins fitilul": democrații lansează un apel la condamnarea lui Trump pentru a evita o recidivă

  • 12 Februarie 2021 08:55

După două zile de expunere implacabilă a faptelor, presărată cu imagini șocante, procurorii democrați i-au îndemnat joi pe senatori să-l condamne pe Donald Trump pentru "incitare la insurecție" în cursul asaltului asupra Capitoliului american, afirmând că sunt convinși că va recidiva dacă revine la Casa Albă, comentează AFP.

Al 45-lea președinte al Statelor Unite "știa cât de explozivă era situația", a afirmat unul dintre procurorii democrați, Joe Neguse.

"El a aprins fitilul și l-a aruncat direct către această cameră, spre noi", a continuat el în direcția celor 100 de senatori, judecători, jurați și martori ai acestui proces istoric.

"Vă cerem cu umilință să-l condamnați pe președintele Trump pentru infracțiunea de care este fără îndoială vinovat. Pentru că, dacă nu faceți asta, dacă ne prefacem că nu s-a întâmplat sau, mai rău, dacă lăsăm să rămână fără răspuns, cine poate spune că nu se va întâmpla din nou?", a subliniat el.

Înregistrări video ale violențelor din 6 ianuarie și citate selectate în sprijin, acuzarea a petrecut două zile prezentând atacul asupra sediului Congresului SUA. O expunere ca o lovitură de box care poate a mișcat liniile, a vrut să creadă pe președintele Joe Biden.

Dar fostul magnat imobiliar rămâne foarte popular în rândul dreptei și este puțin probabil ca 17 senatori republicani să accepte să voteze alături de cei 50 de senatori democrați pentru a forma majoritatea necesară condamnării lui.

El ar putea fi achitat în următoarele zile.

Vineri, va fi rândul apărării să ia cuvântul la prânz, pentru maxim două zile.

Atacul criminal din 6 ianuarie "a fost apogeul acțiunilor președintelui, nu o anomalie", a afirmat Jamie Raskin, care conduce echipa de parlamentari din Camera Reprezentanților însărcinați cu susținerea acuzării împotriva miliardarului republican.

"Cine, din această cameră, poate crede că va înceta să incite la violență pentru a-și atinge scopurile, dacă i se va permite să se întoarcă în Biroul Oval?", a insistat el.

Președintele Joe Biden, care până acum păstrat o oarecare distanță, a vrut să creadă joi că procesul și-ar putea schimba cursul. "Cred că unii republicani poate și-au schimbat părerea", a declarat el presei.

Purtătoarea sa de cuvânt, Jen Psaki, s-a grăbit să precizeze că nu a fost vorba despre o certitudine, ci de o reflectare a emoțiilor sale. Potrivit acesteia, președintele american a fost "afectat" de înregistrările video prezentate miercuri, care au reamintit violența fără precedent a atacului, iar cuvintele sale au reflectat "cât de șocat și de trist este".

 Polițiști urlând de durere, congresmeni îngroziți, atacatori amenințând: un montaj de fragmente din înregistrările video luate de pe camerele de supraveghere, uneori inedite, cu videoclipuri postate de participanții la revoltă, prin care acuzatorii le-au reamintit senatorilor că ei înșiși au scăpat cu puțin de "ce e mai rău".


Aceștia au plasat astfel atacul în contextul cruciadei post-electorale a celui de-al 45-lea președinte american. "Marea minciună": așa au descris lunga campanie de dezinformare privind alegerile întreținută de republican, care a repetat săptămâni întregi, fără dovezi, că a fost victima unei fraude electorale masive.

Instalat în Florida, el a refuzat să depună mărturie în fața senatorilor. Dar vocea sa a continuat să răsune în sala de ședințe a Camerei superioare a Congresului SUA, unde acuzarea a proiectat multe extrase din discursurile sale aprinse, a reprodus mesajele sale incendiare de pe Twitter, a citat cele mai controversate afirmații ale sale.

După eșecul plângerilor sale în justiție și multiplelor sale presiuni asupra agenților electorali din statele-cheie, "președintele Trump s-a trezit lipsit de opțiuni non-violente pentru a rămâne la putere", a estimat congresmanul Ted Lieu.

Iar la 6 ianuarie, el i-a îndemnat pe partizanii săi să manifesteze la Washington în momentul în care Congresul certifica victoria adversarului său, Joe Biden. "Luptați-vă ca diavolii", le-a spus Trump.

Când au lansat asaltul asupra Capitolului, "credeau că respectă ordinele comandantului-șef", subliniat procurorul Diana DeGette, membră a Camerei Reprezentanților, citând comentariile făcute în instanță de zeci de persoane puse sub acuzare.

Trei agenți de pază au murit în sau în legătură cu atacul: unul a fost lovit cu un stingător, ceilalți doi s-au sinucis în zilele următoare, au afirmat democrații, insistând, de asemenea, asupra "traumei" de durată cauzate tuturor angajaților prezenți la Congres.

"Unul din angajații echipei de curățenie mi-a spus cât de rău, umilit s-a simțit atunci când a trebuit să curețe excrementele de pe pereți, sângele unei protestatare ucise, ferestrele sparte, obiectele aruncate pe pământ", a reamintit congresmanul David Cicilline.

 Expunerea faptelor a fost salutată miercuri de senatorul republican John Thune: "o treabă bună". Dar nu i-a mișcat pe mulți aliați ai lui Donald Trump, ca Lindsey Graham, convins că "votul +nevinovat+ va ieși întărit".

"Fac un film", a criticat joi avocatul fostului președinte, David Schoen, denunțând videoclipurile "jignitoare". 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău