Egiptul va răzbuna uciderea a 21 dintre cetățenii săi

  • 17 Februarie 2015 15:34
Egiptul va răzbuna uciderea a 21 dintre cetățenii săi

La 18 ore de la intrarea sa în vigoare, regimul de încetare a focului este, în ansamblu, respectat, deși ambele părți continuă să se acuze reciproc de încălcarea lui sporadică.

Armata ucraineană anunță că rebelii proruși respectă, în general, armistițiul intrat în vigoare la miezul nopții în estul Ucrainei, dar precizează că aceștia au bombardat în mai multe rânduri pozițiile ucrainene, în principal la Debalțevo - localitate strategică de pe drumul care leagă Donețkul de Lugansk. Încetarea focului este prima etapă a planului de pace menit să pună capăt conflictului soldat, în 10 luni, cu peste 5.500 de morți, informează Radio România Actualități.

La 18 ore de la intrarea sa în vigoare, regimul de încetare a focului este, în ansamblu, respectat, deși ambele părți continuă să se acuze reciproc de încălcări sporadice ale acestuia. Misiunea OSCE din Ucraina, care asigură monitorizarea încetării focului, a confirmat că în primele 12 ore, armistițiul a fost în general respectat. Șeful misiunii a declarat însă că observatorii nu au putut să ajungă în zona Debalțevo.

Ministrul ucrainean de externe a declarat că răspunderea pentru aceasta revine separatiștilor, care au anunțat misiunea că situația din această zonă este periculoasă pentru ea. În zona Debalțevo se înregistrează marea majoritate a încălcărilor regimului de încetare a focului. Aici se află câteva mii de militari ucraineni, despre care insurgenții afirmă că sunt încercuiți, afirmații respinse însă de autoritățile ucrainene.

Capul de pod de la Debalțevo este un intrând adânc în teritoriul controlat de separatiști, între cele două entități autoproclamate, Donețk și Lugansk și are din acest punct de vedere o mare importanță strategică. Purtătorul de cuvânt al forțelor ucrainene din zona conflictului, Andrei Lîsenko, a declarat la amiază că partea ucraineană va respecta regimul de încetare a focului și își va retrage de pe poziții armamentul greu, așa cum prevăd Acordurile de la Minsk, dacă partea adversă va proceda la fel. Pozițiile pe care va fi retras armamentul greu - a declarat Lîsenko - sunt deja pregătite.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău