Egiptul a bombardat poziții ale Statului Islamic în Libia

  • 16 Februarie 2015 14:44
Egiptul a bombardat poziții ale Statului Islamic în Libia

Avioane de luptă egiptene au bombardat luni poziții ale Statului Islamic (SI) în Libia, la câteva ore după ce organizația teroristă a revendicat într-o înregistrare video decapitarea a 21 de creștini egipteni, a anunțat armata de la Cairo.

'Forțele noastre armate au executat luni atacuri aeriene țintite împotriva unor tabere și locuri de adunare sau depozite de arme' al Statului Islamic în Libia, se arată într-un comunicat al armatei, notează Agerpres.

De altfel, președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi avertizase că țara sa își rezervă dreptul să riposteze la aceste execuții la 'momentul potrivit' și a convocat duminică seară o reuniune de urgență cu principalii responsabili din domeniul securității naționale, anunțând totodată șapte zile de doliu național.

În înregistrarea video difuzată, cei 21 de egipteni de confesiune creștină coptă, purtând toți haine portocalii asemănătoare celor cu care au fost îmbrăcați și ceilalți ostatici executați în ultimele luni în Siria, apar aliniați pe o plajă cu mâinile legate la spate, fiecare având în spate un călău mascat și în haine negre. Un mesaj introductiv de la începutul înregistrării situează scena în provincia Tripoli. 'Astăzi, suntem la sud de Roma, pe pământul musulman al Libiei (...) Această mare în care ați ascuns corpul șeicului Osama bin Laden, jurăm în fața lui Allah că o vom amesteca cu sângele vostru', spune în limba engleză un individ îmbrăcat în uniformă militară.

Luna trecută guvernul de la Cairo a confirmat că 20 de egipteni au fost răpiți în Libia, după ce ramura libiană a grupării Statul Islamic a anunțat sechestrare a 21 de creștini de confesiune coptă.

Gruparea jihadistă susține că a recurs la aceste răpiri drept represalii pentru incidentele sectare din Egipt, când soțiile a doi preoți copți ar fi fost împiedicate de biserica creștină să se convertească la islam.

Pe plan internațional, în timp ce Washingtonul a condamnat 'uciderea abjectă și lașă' a celor 21 de cetățeni egipteni, amintind că 'barbaria Statului Islamic nu are limite', președintele francez Francois Hollande, al cărui guvern va semna chiar luni cu Egiptul un contract de vânzare a 24 de avioane multirol Rafale către armata egipteană, și-a exprimat preocuparea față de 'extinderea operațiunilor' grupării jihadiste în Libia.

La rândul ei, biserica ortodoxă coptă și-a exprimat duminică seară încrederea că autoritățile egiptene îi vor pedepsi pe 'criminalii' responsabili de decapitarea creștinilor egipteni capturați în Libia.

Odată cu execuțiile revendicate de ramura sa libiană, gruparea Statului Islamic arată că și-a exportat metodele extrem de brutale în afara regiunilor pe care le controlează în Siria și Irak. Este cunoscut de altfel că ea a reușit să atragă mai multe grupări jihadiste, mai ales în Libia și Algeria. În Egipt, prima grupare jihadistă care s-a raliat Statului Islamic, Ansar Beit al-Maqdess, revendică periodic atentate spectaculoase împotriva forțelor de ordine și publică înregistrări video șocante ale acestor atacuri sau ale unor decapitări.

La mai mult de trei ani de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, în Libia continuă să domnească haosul. Țara este controlată de grupările armate rivale ce-și dispută supremația, iar milițiile islamiste care au cucerit capitala Tripoli și-au instalat aici propriul guvern și propriul parlament, în timp ce executivul și legislativul recunoscute pe plan internațional s-au refugiat în estul extrem. În luna ianuarie s-au desfășurat la Geneva, sub egida ONU, primele negocieri între milițiile islamiste și autoritățile legitime ale Libiei.

Egiptul a mai fost acuzat la sfârșitul anului trecut că a efectuat raiduri aeriene în Libia asupra milițiilor islamiste care au ocupat aeroportul din Tripoli, dar autoritățile de la Cairo au negat participarea la acele bombardamente. Însă responsabili americani au susținut atunci că raidurile au fost conduse de avioane ale Emiratelor Arabe Unite, care ar fi folosit baze militare din Egipt

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău