Egipt | Creștinii copți sărbătoresc Crăciunul sub înalte măsuri de securitate

  • 07 Ianuarie 2018 10:21
Egipt | Creștinii copți sărbătoresc Crăciunul sub înalte măsuri de securitate

Credincioșii copți din Egipt au sărbătorit sâmbătă liturghia de Crăciun într-o nouă catedrală sub înalte măsuri de securitate, după un an marcat de atacuri jihadiste sângeroase asupra acestei comunități creștine, relatează AFP.

Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a ținut un scurt discurs înainte de începerea liturghiei, prezidată de Tawadros al II-lea, Papă și Patriarh al Bisericii Copte, urându-le creștinilor un Crăciun fericit și dându-le asigurări că țara va învinge în lupta împotriva jihadiștilor.

Creștinii de rit oriental sărbătoresc Crăciunul duminică.

"Voi sunteți familia noastră, sunteți ai noștri, suntem uniți și nimeni nu ne va diviza", a declarat șeful statului egiptean.

Poliția a blocat căile de acces din jurul catedralei situate în noua capitală administrativă, în prezent în construcție la est de Cairo.

Președintele al-Sisi a ținut să sublinieze că această catedrală este un "mesaj de pace și de dragoste către lume".

Măsurile de securitate au fost întărite în bisericile din țară înaintea liturghiilor, după o serie de atentate în care, din 2016, și-au pierdut viața peste 100 de creștini.

Cel mai recent, un atac armat care a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, a făcut nouă morți într-o biserică la sud de Cairo, săptămâna trecută.

Aceste atacuri se înscriu într-un ciclu de violențe care zguduie Egiptul după 2013 și destituirea de către armată a președintelui islamist Mohamed Morsi, care a provocat o insurecție jihadistă în special în nordul Peninsulei Sinai.

Sute de polițiști și soldați, precum și civili au fost uciși. În Peninsula Sinai, sute de egipteni de confesiune creștină au fost constrânși să fugă.

Creștinii copți reprezintă circa 10% din cei 96 de milioane de locuitori ai Egiptului și sunt răspândiți în întreaga țară. Ei sunt slab reprezentați în guvern și se simt marginalizați, mai scrie AFP.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău