Egipt: alte 14 sarcofage, descoperite în necropola Saqqara

  • 21 Septembrie 2020 10:53
Egipt: alte 14 sarcofage, descoperite în necropola Saqqara

Autoritățile egiptene au anunțat duminică descoperirea altor 14 sarcofage, care datează din urmă cu aproximativ 2.500 de ani, la baza unei structuri din necropola Saqqara, situată la sud-vest de Cairo, informează AFP, preluat de Agerpres.

Aceste obiecte funerare, descoperite vineri, se adaugă celor 13 sarcofage găsite în același loc săptămâna trecută, au precizat într-un comunicat reprezentanții Ministerului pentru Antichități din Egipt.

Situl Saqqara, aflat la 25 de kilometri sud în raport cu piramidele de pe platoul Giza, este o vastă necropolă, care găzduiește celebra piramidă în trepte a faraonului Djoser, prima piramidă din era faraonică.

Acest monument, construit în jurul anului 2700 î.e.n. de arhitectul Imhotep, este considerat unul dintre cele mai vechi de pe suprafața Pământului.

Imagini cu sarcofagele recent descoperite, realizate din lemn pictat și bine conservate, prezintă motive în nuanțe de maro și albastru, dar și numeroase hieroglife.

Potrivit ministerului citat, "alte sarcofage ar trebui să fie descoperite în alte puțuri apropiate (în raport cu locul în care a fost făcută descoperirea, n.r.) în urma unor noi săpături arheologice, programate să aibă loc în curând".

Ministerul egiptean a publicat un videoclip de promovare la începutul lunii septembrie pentru a anunța noi descoperiri arheologice. În acel clip, ministrul pentru Antichități și Turism, Khaled el-Enany, poate fi văzut în timp ce anunță că descoperirile făcute recent în situl Saqqara reprezintă "doar începutul".

De mai mulți ani, autoritățile egiptene anunță cu regularitate diverse descoperiri arheologice, printre altele cu scopul de a relansa turismul național.

Siturile arheologice reprezintă pentru Egipt un argument major în fața concurenței făcute de alte destinații turistice.

Însă ponderea adusă de turism în PIB-ul țării a fost grav afectată de instabilitatea politică și de atentatele care au avut loc după Revoluția din 2011, care l-a alungat de la putere pe președintele Hosni Mubarak, și, mai recent, de pandemia de COVID-19.

Acest sector vital pentru economia egipteană a atins numărul record de 13,6 milioane de vizitatori în 2019, înainte ca noul coronavirus să îi țină departe de granițele țării pe turiștii străini.

Piramida lui Djoser a fost redeschisă pentru public la începutul lunii martie după lucrări de renovare care au durat mai mulți ani. Însă situl a fost închis din nou pentru vizitatori la jumătatea lunii martie, la fel ca toate celelalte situri arheologice, din cauza epidemiei de COVID-19, înainte de a se redeschide pe 1 septembrie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău