Egipt: Președintele al-Sissi a grațiat 100 de deținuți

  • 23 Septembrie 2015 18:11
Egipt: Președintele al-Sissi a grațiat 100 de deținuți

Președintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a grațiat miercuri, 23 septembrie, 100 de deținuți, printre care doi jurnaliști ai canalului Al Jazeera, condamnați la 3 ani de închisoare la sfârșitul lunii august.

Jurmaliștii au fost condamnați la 3 ani de închisoare la sfârșitul lunii august, într-un proces denunțat de statele occidentale și de organizații neguvernamentale, transmit DPA, Reuters și AFP.

Jurnalistul canadiano-egiptean Mohammed Fahmy și producătorul Baher Mohammed au fost arestați la sfârșitul lui 2013 și acuzați de publicarea de informații false, precum și de colaborare cu Frăția Musulmană, scoasă în afara legii. În 2014, în procesul inițial, ei au fost condamnați la 7, respectiv 10 ani de detenție. La rejudecarea încheiată luna trecută, pedepsele le-au fost reduse la câte 3 ani de închisoare.

Un al treilea jurnalist inculpat în acest caz, cetățeanul australian Peter Greste, a fost eliberat și expulzat la ordinul președintelui al-Sissi în februarie, înainte de rejudecarea procesului.

Organizații pentru drepturile omului și grupuri pentru libertatea presei au denunțat abuzurile comise de guvernul egiptean și au cerut eliberarea jurnaliștilor.

Printre cei grațiați miercuri se mai află două tinere activiste cunoscute, Sana Seif și Yara Salam, încarcerate anul trecut în baza unei legi care interzice desfășurarea de proteste fără acordul poliției.

Măsurile de grațiere survin în ajunul sărbătorii islamice a sacrificiului (Eid al-Adha) și cu o zi înainte ca șeful statului egiptean să se deplaseze la New York, pentru a participa la cea de-a 70-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău