Egipt: Liderul suprem al Fraților Musulmani, Mohamed Badie, arestat

  • 20 August 2013 10:19
Egipt: Liderul suprem al Fraților Musulmani, Mohamed Badie, arestat

Violențele continuă să marcheze Egiptul, însă autoritățile fac eforturi majore pentru reprimarea partizanilor președintelui destituit, Mohammed Morsi.

Armata l-a arestat în cursul nopții pe liderul suprem al Fraților Musulmani, Mohamed Badie. Peste 50 de militanți au fost uciși în ultimele 24 de ore.

Televiziunile egiptene, care susțin major preluarea puterii de către militari, au difuzat toată noaptea imagini cu Badie, în vârstă de 70 de ani, ridicat de poliție și dus într-un birou. Justiția ceruse arestarea sa pentru incitare la violență.

De aproape o săptămână, noua putere de la Cairo instalată de armată a ordonat dispersarea oricăror manifestații pro-Morsi. Ciocnirile protestatarilor cu forțele de ordine au făcut, până acum, aproape 900 de morți. În plan juridic, procurorii au lansat noi acuzații împotriva fostului președinte Mohammed Morsi, în principal pentru incitare la violență.

Morsi este în continuare arestat într-un loc necunoscut, după ce a fost înlăturat de la putere la 3 iulie, pe fondul nemulțumirii populare. Și mai notabilă este însă decizia justiției de a pune capăt acuzațiilor de corupție împotriva fostului președinte Hosni Mubarak, aflat în arest de la înlăturarea sa de la putere în 2011. Era principalul obstacol împotriva eliberării sale pe cauțiune, potrivit avocatului său.

Comunitatea internațională cere în continuare responsabilitate pentru Egipt. Secretarul general al ONU a solicitat ieri autorităților de la Cairo să-l elibereze pe Morsi sau să-i asigure măcar un proces transparent. Și Statele Unite au cerut Egiptului să nu interzică gruparea Frăția Musulmană. În Europa, miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au astăzi, la Bruxelles, o reuniune excepțională pentru a examina situația din Egipt și pentru a se pune de acord asupra unei poziții comune în acest dosar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău