Egalitatea șanselor între femei și bărbați, doar la nivel declarativ

  • 20 Noiembrie 2012 15:13
Egalitatea șanselor între femei și bărbați, doar la nivel declarativ

În Republica Moldova egalitatea șanselor între femei și bărbați există doar la nivel declarativ, susțin experții, participanți la o conferință internațională desfășurată la Chișinău.

Femeile sunt slab reprezentante în administrația publică centrală și locală și primesc salarii și pensii mai mici decât ale bărbaților. Experții recomandă introducerea cotelor de reprezentare în funcțiile publice, de 40 la sută pentru femei și modificarea legislației pentru oferirea mai multor șanse femeilor. 

Sunt părerile unor angajate de la Regia Autosalubritate, întreprindere unde muncesc preponderent femei, pe care le-am întânit într-unul dintre  parcurile Capitalei, măturând frunzele.

Potrivit directorului de programe la Centrului pentru Drepturile Femeii, Angelina Zaporojan-Pârgari, în Republica Moldova femeile sunt slab reprezentate în funcții de conducere, pe când în unele domenii, cum  ar fi educația sau sănătatea, ele  predomină.

Există încă stereotipul că o femeie nu poate să conducă o instituție, dar și o serie de bariere structurale care limitează participarea femeilor în viața publică, este de părere experta în probleme de gen, Valentina Bodrug-Lungu.

În opinia primul ministru, Vlad Filat, în Republica Moldova nu există discriminare a femeilor.

Datele Comisie Electorale Centrale arată că numărul femeilor care au acces în funcțiile de primari, după ultimele legeri locale, s-a ridicat la 165, ceea ce înseamnă aproximativ 18 la sută. În funcția de consilieri locali au ajuns peste 3300 de femei sau aproximativ 30 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău