Egalitatea de gen în Republica Moldova se menține la un nivel scăzut
-
08 Martie 2017 12:53
În Republica Moldova se menține un nivel scăzut al egalității între femei și bărbați. Cu toate că, ȋn comparație cu anii 2009 și 2015, valoarea Indexului Egalității de Gen, calculat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, s-a ȋmbunătățit, această creștere este calificată ca fiind nesemnificativă.
În 2016 doar un domeniu din cele șase care stau la baza calculării Indexului a trecut pragul de 70 de puncte, comparativ cu două domenii în anii 2009 și 2015.
Indexul Egalității de Gen este calculat în baza a 31 de indicatori, pe o scară de la 0 la 100, unde 0 – indică o inegalitate totală între femei și bărbați și 100 – o egalitate de gen perfectă. Astfel, cu cât indicele calculat este mai aproape de 100, cu atât nivelul egalității de gen este mai înalt.
Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, a spus că în 2016 creșterea Indexului Egalității de Gen de la 57 la 58 de puncte se datorează în mare parte ȋmbunătățirii percepțiilor față de rolul femeii ȋn societate. Valoarea punctajului la capitolul percepțiilor și stereotipurilor de gen a crescut cu patru puncte, fapt care a determinat creșterea Indexului Egalității de Gen comparativ cu anul precedent. Astfel, se poate concluziona că, de fapt, nivelul egalității de gen în Republica Moldova s-a îmbunătățit datorită cetățenilor și mai puțin reformelor inițiate de autorități.
Indexul Egalității de Gen este influențat negativ de inegalitățile tot mai pronunțate din domeniul sănătății. Nivelul egalității de gen ȋn domeniul sănătății ȋnregistrează scăderi semnificative. Valorile Indexului pentru domeniul sănătății au scăzut concomitent în fiecare an în care acestea au fost calculate: de la 73 de puncte în 2009 la 71 în 2015 și 69 în 2016.
Nivelul egalității de gen nu s-a îmbunătățit semnificativ în patru domenii. O creștere modestă de un punct se atestă ȋn domeniile Piața muncii (de la 62 la 63 de puncte) și Accesul la resurse (de la 75 la 76 de puncte). Pe când ariile ce vizează educația și politica au ȋnregistrat același nivel de inegalitate ca și ȋn anul precedent.
Potrivit activistei și militantei pentru drepturile femeilor, Alina Andronache, politica rămâne a fi domeniul cu cel mai mic nivel de egalitate de gen. Femeile continuă a fi subreprezentate la nivelul politicii mari. Astfel, doar două din nouă deputați sunt femei. De notat că ȋn anul 2015, Parlamentul a probat modificări legislative care presupun obligativitatea tuturor partidelor de respecta cota minimă de 40% atunci când constituie listele de candidați pentru alegerile locale și cele parlamentare.
Ambiția politică a bărbaților este mai mare comparativ cu cea a femeilor. În cazul funcțiilor elective locale nivelul intenției de a candida a bărbaților este aproape de două ori mai mare decât a femeilor. Diferența este mult mai mică în cazul funcțiilor care nu necesită implicarea în campania electorală. Ambiția politică a bărbaților este mai mare deoarece aceștia nu poartă grija treburilor casnice, notează autorii cercetării.
Rolurile de gen în familie determină într-o mare măsură opțiunile de carieră ale tinerilor. Băieții tind să opteze pentru cariere care ar aduce un câștig financiar mai rapid. Acest fapt se explică în mare parte prin rolul de gen atribuit bărbaților, precum că este mai mult de datoria lor să aducă bani acasă. Aceste stereotipuri îi determină pe tinerii de gen masculin să decidă în favoarea studiilor de scurtă durată și a specialităților în care venitul potențial este mai mare. Fetele însă sunt orientate să dea prioritate vieții de familie și astfel pledează pentru opțiuni de carieră care le-ar permite să combine mai ușor viața profesională cu cea de familie. De aici și diferențe salariale, iar apoi diferențe în ceea ce privește mărimea pensiilor.
În Republica Moldova, la nivel național, diferențele de gen sunt mai mici comparativ cu cele din municipiul Chișinău. Acest fapt se explică prin ponderea bărbaților pensionari din zona rurală care primesc pensii de valoare mică pentru că au activat în domeniul agriculturii. Diferența de gen la pensii la nivel național a constituit 2907 de lei anual, iar în municipiul Chișinău aceasta a fost de tocmai 6595, în favoarea bărbaților, notează autorii cercetării.
Această notă analitică a fost posibilă posibilă datorită ajutorului poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).