Eforturile ANI de verificare a averilor nejustificate rămân timide, monitorizare

  • 11 Iunie 2020 12:49
Eforturile ANI de verificare a averilor nejustificate rămân timide, monitorizare

Autoritatea Națională de Integritate se orientează, cu precădere, asupra verificării depunerii în termen și respectării cerințelor de formă a declarațiilor de avere și interese personale. Eforturile de verificare a averilor și intereselor, inclusiv de identificare a averilor nejustificate rămân timide și sub așteptările societății. Deși ANI a extins procesul de instruire, școlarizarea în mediul online este practic neutilizată. De remarcat este că unele din probleme sunt generate de imperfecțiunile cadrului legal, disfuncționalitățile SIA e-Integritate și capacitățile de control reduse ale ANI. Constatările se regăsesc într-o monitorizare, prezentată de Transparency International-Moldova, care se referă la politicile anticorupție în autoritățile publice centrale, și anume declararea averilor și intereselor personale, precum și etica și meritocrația.

Monitorizarea a fost efectuată în aprilie-mai 2020, perioada de referință fiind anii 2018-2019. Subiecții monitorizării au fost sunt 12 autorități publice centrale, printre care opt ministere și patru entități din subordine cu risc sporit de corupție. Este vorba despre Agenția Proprietății Publice, Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră. În procesul monitorizării au fost analizate informațiile oferite de autoritățile monitorizate, datele de pe paginile web ale acestora și portalurile guvernamentale; datele din rapoartele de activitate ale Autorității Naționale de Integritate etc.

Într-o conferință de presă la IPN, Ianina Spinei, expert TI-Moldova, a menționat că rezultatele monitorizării atestă că, deși autoritățile publice au depus eforturi pentru a asigura implementarea politicii, agenții publici întâmpină deseori dificultăți la completarea și depunerea declarațiilor de avere și interese personale. Activitățile de instruire sunt insuficiente, iar unele autorități nu dispun de proceduri interne privind declararea averilor și intereselor personale și nu publică informații despre rezultatele aplicării politicii.

 

Șa întrebarea dacă inspectorii de integritate au identificat anumite încălcări în declararea averilor și intereselor personale de către agenții publici din autoritățile publice centrale monitorizate, ANI a relatat că în 2018, în urma examinării declarațiilor, n-au fost constatate încălcări. În 2019 au fost constatate două asemenea cazuri, ambele la MAI, însă ANI nu a indicat tipul abaterilor.

În ceea ce ține de etică și meritocrație, Mariana Kalughin, expertă anticorupție, a menționat că cel mai mare scor a fost acumulat de SFS, iar cel mai mic – de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Toate entitățile monitorizate recrutează personal în condițiile unui cadru legal prestabilit, dezvoltat prin acte normative subordonate legilor.

Potrivit monitorizării, o problemă constituie inaccesibilitatea unor acte normative departamentale. Regulamentul de activitate al Comisiei de evaluare și concurs nu poate fi găsit decât la accesarea motorului de căutare prin www.google.com. Responsabile de procesul de organizare și desfășurare a concursurilor sunt comisiile de concurs, care au fost constituite și funcționează în condițiile reglementărilor menționate mai sus. Este de notat că doar o singură entitate monitorizată, furnizează publicului, prin intermediul paginii web, informații referitoare la componența Comisiei de concurs – SFS.

Toate entitățile care au furnizat informații, au raportat instruiri cu privire la normele de etică, însă o singură entitate (SFS) a dezvoltat module de instruire online. În pofida tuturor celor menționate, serviciul public se mai confruntă cu probleme ce țin de aplicarea politicii, confirmare a acestui fapt fiind rezultatele sondajului TI-Moldova privind aplicarea politicilor anticorupție realizat în rândul funcționarilor publici din entitățile monitorizate.

Raportul a fost elaborat de Transparency International – Moldova în cadrul proiectului „Monitorizarea politicilor anticorupție în autoritățile publice centrale”, susținut de National Endowment for Democracy.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău