Eforturi comune pentru integrarea în Uniunea Europeană: 7 protocoale privind controlul comun la trecerea frontierei, semnate de către R. Moldova și Ucraina

  • 22 Decembrie 2023 11:11
Eforturi comune pentru integrarea în Uniunea Europeană: 7 protocoale privind controlul comun la trecerea frontierei, semnate de către R. Moldova și Ucraina

Timpul de traversare a frontierei dintre R. Moldova și Ucraina pentru cetățeni și mărfuri va fi redus, iar procedura va fi simplificată, în urma semnării a unor protocoale interinstituționale cu privire la organizarea controlului în comun în șapte puncte de trecere a frontierei de stat (rutier), de către șefii celor patru autorități de frontieră și vamale din Republica Moldova și Ucraina, relatează serviciul de presă al Poliției de Frontieră.

Din partea Republicii Moldova au semnat șefa adjunct a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Diana Salcuțan și directorul Serviciului Vamal Igor Talmazan, din Ucraina au fost șeful Serviciului de Frontieră de Stat Serhiy Deineko și șeful Serviciului Vamal de Stat Serhii Zvyagintsev. 

Semnarea celor șapte protocoale a avut loc în data de 21 decembrie 2023, în punctul de trecere a frontierei comun „Palanca - Maiaki-Udobnoe”. La eveniment, în format de videoconferință, au participat Prim-ministrul Dorin Recean și omologul său ucrainean, Denys Shmyhal.

„Este o victorie comună, iar angajamentul nostru este să progresăm împreună pe calea integrării în UE. Semnarea de azi a protocoalelor referitoare la organizarea punctelor comune de control la trecerea frontierei moldo-ucrainene constituie un pas esențial spre aderarea la UE”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean în discuția cu omologul său.

De asemenea, oficialii au convenit să promoveze în continuare dialogul bilateral și să intensifice colaborarea pe segmentul securității regionale.

Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, s-a referit la impactul favorabil pentru diversificarea comerțului bilateral și consolidarea în continuare a „Culoarelor de solidaritate” spre Uniunea Europeană. Pe parcursul perioadei de peste un an, circa 1,6 milioane de tone de produse agricole ucrainene au tranzitat Republica Moldova. 

Omologii s-au referit și la proiectele comune de infrastructură, între care demararea lucrărilor de construcție a podului Coșăuți – Yampil, precum și creșterea capacității de transportare și stocare a gazelor naturale în țara vecină.

Cele șapte punctie vizate sunt:

1.„Briceni - Rossoșani” controlul în comun fiind efectuat pe teritoriul Ucrainei;
2.„Criva - Mamalâga”, controlul în comun fiind efectuat pe ambele teritorii;
3.„Giurgiulești - Reni” controlul în comun fiind efectuat pe teritoriul Ucrainei;
4.„Larga - Kelmențî”, controlul în comun fiind efectuat pe ambele teritorii;
5.„Palanca - Maiaki-Udobnoe” controlul în comun fiind efectuat pe teritoriul Republicii Moldova;
6.„Pervomaisc - Kuciurgan” controlul în comun fiind efectuat pe teritoriul Ucrainei.
7.„Platonovo-Goianul Nou” controlul în comun fiind efectuat pe teritoriul Ucrainei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău