Eficiența energetică, abordată la primul Climathon organizat la Chișinău

  • 17 August 2022 19:34
Eficiența energetică, abordată la primul Climathon organizat la Chișinău

Tineri, membri ai asociațiilor obștești și reprezentanți ai instituțiilor publice din Republica Moldova au participat la primul Climathon, organizat la Chișinău. Participanții au identificat modalități de minimizare a consumului de electricitate, au discutat despre elaborarea unui soft pentru eficiență energetică și au stabilit măsuri de eficientizare a consumului de apă. Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa Agenției pentru Eficiență Energetică.

Participanții primului Climathon, organizat în Republica Moldova pe 13-14 august, au fost repartizați în cinci grupuri pentru a identifica problemele și soluțiile legate de eficiența energetică, energia regenerabilă, eficiența apei, clădiri verzi, transport verde. Cei prezenți la eveniment au fost îndemnați să inițieze noi afaceri eficiente din punct de vedere energetic.

Alexandru Ciudin, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, susține că la eveniment au fost invitați reprezentanți din diferite sectoare ale economiei Republicii Moldova. „Avantajul organizării unui astfel de eveniment presupune mobilizarea societății pentru a genera noi idei care să contribuie la un mediu mai curat. Bineînțeles, un alt beneficiu este inițierea de noi afaceri, în domenii atât de importante societății noastre”, a menționat directorul AEE.

Participanții cu cele mai bune idei vor fi încurajați să aplice la competiția Moldova Eco Energetică. Recepționarea propunerilor de start-up are loc în perioada 10 august-10 septembrie. Valoarea premiului este de 10.000 de dolari pentru fiecare categorie (eficiența energetică, energia regenerabilă, eficiența apei, clădiri verzi, transport verde).

Nicolae Soloviov, coordonatorul național al proiectul „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)” a menționat că activitățile programate au ca obiectiv dezvoltarea capacităților antreprenorilor și inițiatorilor de start-up-uri, care necesită suport în dezvoltarea propunerilor de proiecte. „Climathon-ul reprezintă un suport tehnic și informațional. Evenimentul vine cu un concept complex, care identifică problemele din acest domeniu și ajută la stabilirea soluțiilor”, a notat Nicolae Soloviov.

Mihaela Grumeza, expertă în atragerea surselor de finanțare, a discutat cu participanții Climathon-ului despre oportunitățile de finanțare a energiei verzi. „Este o investiție importantă și actuală în Republica Moldova,  întrucât companiile locale vor să-și dezvolte eficiența energetică și să producă energie verde, atât pentru consum propriu, cât și pentru revărsare în rețea. Am discutat și despre mecanismul de atragere a surselor de finanțare și despre cum antreprenorii pot valorifica aceste instrumente”, mai adaugă experta, potrivit unui comunicat al AEE.

Primul Climathon s-a desfășurat în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău. Climathon face parte din proiectul „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova”. Obiectivul proiectului este promovarea și susținerea tehnologiilor în domeniul energiei regenerabile în Republica Moldova prin pilotarea unui Accelerator Antreprenorial, care să conducă la dezvoltarea spiritului antreprenorial, crearea de locuri de muncă și impactul pozitiv asupra mediului.

Climathon este o mișcare internațională care are rolul de a implica orașele și cetățenii în acțiunea climatică. Acesta pune bazele proiectelor tangibile, start-up-urilor bazate pe impact și conversații de lungă durată cu factorii de decizie în jurul planurilor și politicilor orașelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău