Efectul războiului: prețul petrolului, în scădere

  • 31 Octombrie 2023 12:15
Efectul războiului: prețul petrolului, în scădere

Prețurile petrolului au scăzut luni cu peste 3%, deoarece temerile că războiul dintre Israel și Hamas ar putea perturba livrările din regiune s-au diminuat, iar investitorii au devenit precauți înainte de reuniunea Rezervei Federale din SUA de săptămâna aceasta privind politica monetară, relatează Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au închis la 87,45 dolari pe baril, în scădere cu 3,03 dolari sau cu 3,35%, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a terminat  ziua la 82,31 dolari pe baril, în scădere cu 3,23 dolari sau cu 3,78%.

”Caracteristica principală aici a fost reacția pieței la evenimentele dintre Israel și Hamas. Factorii macroeconomici ar putea apărea cu ușurință în cursul acestei săptămâni, când vom vedea dacă Fed are ceva de spus”, a declarat Jim Ritterbusch, președintele Ritterbusch & Associates.

Prețurile țițeiului au crescut cu 3% vineri, după ce Israelul a intensificat incursiunile terestre în Gaza, stârnind îngrijorarea că războiul s-ar putea extinde într-o regiune care reprezintă o treime din producția mondială de petrol. Cu toate acestea, această îngrijorare a dispărut luni, au spus analiștii. ”Prima de război a ieșit de pe piață. Este o situație în care în weekend războiul părea să se intensifice, dar nu pare să existe nicio întrerupere a aprovizionării”, a spus Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Trupele și tancurile israeliene au atacat luni principalul oraș din nordul Gazei din est și vest, la trei zile după ce a început operațiunile terestre în enclava palestiniană.

Investitorii sunt, de asemenea, concentrați pe rezultatul reuniunii de miercuri a Rezervei Federale, precum și pe ceea ce ar putea indica câștigurile gigantului tehnologic Apple în ceea ce privește perspectivele unei încetiniri economice.

Analiștii occidentali se așteaptă ca Fed să mențină neschimbate ratele dobânzilor, în timp ce băncile centrale din Marea Britanie și Japonia urmează să își revizuiască politicile în această săptămână.

Între timp, inflația germană a încetinit în octombrie, indicând o răcire substanțială a inflației generale în zona euro.

China își raportează PMI-ul de producție și servicii din octombrie săptămâna aceasta, iar investitorii așteaptă mai multe semne că economia celui mai mare importator de țiței din lume se stabilizează.

Luni, Banca Mondială a declarat că se așteaptă ca prețurile globale ale petrolului să ajungă în medie la 90 de dolari pe baril în trimestrul al patrulea și la 81 de dolari în 2023, deoarece încetinirea creșterii economice reduce cererea, dar a avertizat că o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea duce prețurile semnificativ mai sus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău